Јахјага: У 2016. години ``војска Косова``

01-01-2016 01:18:30 | | / vostok.rs |


Такозвана косовска председница Атифете Јахјага затражила је да политички представници Косова кроз дијалог пронађу пут за излазак из политичке кризе. Јахјага ванредне изборе не види као решење.

У новогодишњем интервјуу за „Зери“ Јахјага је изјавила да је разочарана тиме што политички лидери до сада нису били вољни да развију „конструктиван унутрашњи дијалог" и изразила уверење да ће Косовске безбедносне снаге 2016. бити трансформисане у Војску Косова.

Јахјага је истакла да упркос поларизацији на косовској политичкој сцени, одлазећа 2015. година за Косово је била успешна, пре свега због потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању, упркос „непризнавању косовске државности од стране пет чланица ЕУ“.

Она је нагласила да „косовски пут не сме да буде угрожен због хирова неколико појединаца“.

Истовремено, Јахјага је изразила уверење да ће Косовске безбедносне снаге 2016. бити трансформисане у Војску Косова.

Косово је наставило да буде фактор стабилности и мира у региону, да јача савезништво са суседним земљама и да се ангажује у дијалогу са Србијом уз посредство ЕУ.

„Много пута сам рекла да наш међународни субјективитет, легитимитет и стабилност произилази из унутрашњег и моја процена је да смо ове године сви то разумели. Међутим, ми смо нова парламентарна демократија и надам се да ће ова груба расправа која се ове године догодила на Косову послужити да пронађемо снаге и храбрости и да не губимо време“, навела је Јахјага.

Јахјага је рекла да је у последњих годину дана имала много посла, да он још предстоји, не прецизиравши да ли ће се кандидовати за други председнички мандат.