ХИЧКОКОВ ДОКУМЕНТАРАЦ О ХОЛОКАУСТУ 2105. НА ЕКРАНИМА

08-01-2014 06:52:07 | | / mojenovosti.com |

У овом Хичкоковом и Бернштајновом филму коришћени су снимци бритаских и совјтеских војних сниматеља из нацистичких логора.
Сматрало се да ће филм бити завршен у брзом року,али рад на њему се отегао и оног момента кад је био готов, било је опало интересовањеза приказивање филмова о страхотама нацистичких концлогора .
Осим тога, Савезна војна управа у Берлину је оценила да би филмотежао обнављање Немачке и тако направио више штете него користии,па тако докумнтарц намењен пре свега Немцима да се суоче сасвојим злочинима и преузму одговорност за њих, никад није приказан.
Како пишу новине Индепендет, овај докумнетарац о холохаусту учијем снимању је учествовао и“ мајстор ужаса“ режисер Алфред Хичкок,биће приказан бртинаским тв гледаоцима 2015.поводом 70- годишњицеослобођења Европе од нацизма .
Хичкок је филм снимио уз учешће продуцента, свог пријатеља, барона
Сидни Бернштајна ( Сиднеy Бернстеин ) .
Сниматељ британске армије који је снимао ослобођењеконцентрационог логора Берген-Белзен 1945. испришао је репортеруИденпндента о Хичкоковоим реакцијама на филм – признати мајсторстраве и ужаса је био толико шокиран тим сценама да се целе недеље нијепојавио у студију.
У филму су Хичкок и Бернштајн користили снимке британских и совјетскихвојних сниматеља из нацистичких лагера. Савезничка војна управау Берлину је збаранила јавно приказивање докумнтарца бојећи сереаговања гледалаца на шокантне сцене, па су тако пет од укупно шесторигинаниих ролни предате у Империјани војни музеј у Лондону где их је80-их година пронашао један амерички истраживач.
Незавршени филм је први пут био приказан на Берлинском филмскомфестивалу 1984., а годину дана касније могли су да га виде америчкитв гледаоци кад је био приказан под насловом „Сећање на лагер „(Меморy оф тхе Цампс).
У међувремену је пронађена и шеста ролна филмске траке па је филмрестауриран и дорађен.
Како наводи Иднепдент , предстсвник Империјалног војног музеја дрХоби Хагитса (Тобy Хаггитх) је изјавио да ће филм бити донекле измењенза јавно приказивање .
Саопштено је такође да је фим дигитализован и најпре ће бити приказанна разним филмским фетивалима у биоскопима широм света, заједно садругим докумнтарцем о холохаусту „Наступиће ноћ „( Нигхт Wиил Фалл ).
Бранко Ракочевић