Иран: Саудијска Арабија ће платити

03-01-2016 03:22:22 | | / vostok.rs |


Погубљење истакнутог шиитског свештеника Нимр ал Нимритиса изазвало је жестоке реакције у Ирану, Ираку, Јемен, Бахреину и другим земљама тог региона.

Неким затвореницима су одсечене главе, а неки су стрељани, саопштило је Министарство унутрашњих послова Саудијске Арабије.

Осим тога, они наводе и да су сва погубљења извршена у затворима и да нису била јавна.

„Саудијске Арабија подржава терористе и радикалне суните, убијајући и сузбијајући оне који критикују владу у земљи“, саопштио је портпарол министарства Хусеин Џавер Ансари, како преноси ИРНА.

Муслимани-шиити организовали су протест у области Катиф на истоку Саудијске Арабије због извршења смртне казне над проповедником Нимром ел Нимром, преноси Ројтерс.

Према подацима агенције, демонстранти су скандирали против краљевске династије у Саудијској Арабији, марширајући од проповдениковог родног села ка граду Катиф.

Огласио се и јеменски покрет Хути који је саопштио да је реч о „светом свештенику“ оштро критикујући власт у Саудијској Арабији.

Краљевска породица Ал Суд погубила је светог ратника, великог свештеника Нимр Бакр Ал Нимритиса после лажног суђења које је представљало јасно кршење људских права, наведено је на званичном сајту Хута.

Иран наводи да ће Саудијска Арабија због погубљења „платити високу цену“, преноси АФП.

У Бахреину су због убиства свештеника избиле демонстрације, а полиција је употребила сузавац да растера учеснике. Демонстранти у острвској краљевини, где су на власти сунити, носили су слике ал Нимритса, а до сукоба са полицијом је дошло у шиитском муслиманском селу Абу Саиба западно од Манапе, главног град.

Погубљење је осудио и Хезболах, преноси Ројтерс.

У исто време брат погубљеног Нимр ал Нимритиса позива на мир.

„Саудијска Арабија подржава терористе и кажњава њихове критичаре“, саопштио је представник Министарства иностраних послова Ирана Џабер Ансари.

Проповедник Нимр ел Нимр ухапшен је у Саудијској Арабији 2012. године током протеста на истоку те земље. Он је осуђен на смртну казну 2014. године, под оптужбом да је ширио мржњу, да се није повиновао краљу и да је створио терористичку организацију са циљем напада на органе реда.