Налазите се на страници > Почетна > Блог > САД и ЕУ никад слабије

САД и ЕУ никад слабије

04-01-2016 09:31:42 | | / vostok.rs |


Протекле године постало је јасније него икад да је вишевековној хегемонији Запада дошао крај, пише британски новинар Кристофер Букер у чланку објављеном у листу „Телеграф“.

„У 2015. години смо били сведоци ретке геополитичке смене власти — никада лидери ЕУ и САД, суочени са бројним новим спољним изазовима, нису изгледали слабије и забринутије него сада“, пише новинар Кристофер Букер.

Према његовим речима, Запад не може да изађе на крај ни са приливом избеглица ни са терористичком претњом на Блиском истоку, која је изазвана упадима у Ирак, Авганистан и Либију.

„Никада још наши политичари и наше политичке институције нису биле мање поштоване него сада“, наглашава Букер.

„Илузије Запада су у супротности са реалношћу — као онда када је неразуман позив да се Украјина увуче у ЕУ и НАТО неизбежно испровоцирао реципрочну реакцију Владимира Путина… Због чега смо изгледали безначајно слаби“, објашњава он даље.

Ситуација са Сиријом и подршка руског председника Башару ел Асаду, према речима Букера, „окачили су за појас“ Запад.

Букер посебно критикује ЕУ и САД због „бесмисленог“ нуклеарног договора са Ираном и „још бесмисленијег“ споразума који је закључен на Конференцији о клими у Паризу. Запад је одлучио да спасе читав свет од глобалног загревања, а чињеница је да је управо Запад створио овај проблем, сматра британски новинар. На спољни свет, између осталих на Кину и Индију — ова „глупост“ није оставила утисак, нагласио је он.

Новинар се позива на познату књигу немачког историчара и филозофа Освалда Шпенглера „Сумрак Европе“, објављену 1918. године. Са Букерове тачке гледишта, наслов Шпенглерове књиге „поранио“ је 90 година, односно „сумрак Европе“ се управо дешава.

„Имамо велики свет, много мање сентименталан и суровији него што је овај на који смо навикли. У наредним годинама он ће се мењати више него што смо навикли“, закључује новинар.