Млади таленти – жетеоци медаља широм света

04-01-2016 10:45:05 | | / vostok.rs |


Лепе вести у Србији некако увек прођу незапажено у мору лоших догађаја, свакодневних брига, у сенци политике, естраде и ријалити програма. А добрих вести има толико, да један новински текст не може да их поброји све на једном месту. За „Политику” су то наши талентовани клинци, светски прваци у математици, физици, астрономији, беседништву, проналазаштву, хармоници, страним језицима, спорту… који су свакако обележили и годину која је за нама.

Да не заборавимо и њихове наставнике, који често у лошим условима и без икакве надокнаде раде с ђацима, навикнути и једни и други на традицију слабе институционалне подршке најталентованијима. Јер, како смо могли да чујемо од самих ученика и студената, до престижних такмичења најчешће су стизали уз помоћ родитеља, школа, факултета, спонзора, људи добре воље који се јаве кад прочитају неки текст у новинама.

Веровали или не, али ових паметних младих глава је веома много. Ово је наш избор. Надамо се да ће овај списак просветне власти барем прочитати, а можда и размислити да ли неко од ових талената који проносе славу Србије и нашег образовања широм света, заслужује да добије и овогодишњу Светосавску награду.

Математичка гимназија, Београд – Нема такмичења европског или светског ранга са којег се ђаци не враћају окићени медаљама. Огњен Тошић, Никола Раичевић, Лука Вукелић, Алекса Милојевић (математика), Алекса Милојевић (физика), Никола Јовановић (информатика), Вук Радовић (астрономија)… само су неки од ученика који су ове године били међу најбољима на свету.

Гимназија „Светозар Марковић”, Ниш – Прва реченица из претходног пасуса и овде важи. Из ове гимназије је Анђела Шарковић, најбоља млада математичарка на свету, која је на међународној научној олимпијади у Казахстану освојила златну медаљу. Ученици из Србије су на овој олимпијади освојили укупно 12 одличја. Поменимо и Марка Станковића и Душана Живановића, који су са најпрестижнијег међународног такмичења из програмирања донели сребрне медаље.

Факултет организационих наука – Тим ФОН-а освојио је прво место на светском такмичењу у решавању студије случаја одржаном у Шпанији, у конкуренцији 80 студената са 16 најбољих универзитета из 11 земаља. На спортском турниру у Мадриду ФОН је проглашен за генералног победника трећи пут заредом (фудбал, кошарка, одбојка, пливање и чирлидинг). У јакој конкуренцији учествовало је више од 30 факултета и универзитета из 20 земаља, што је више од 1.000 студената.

Правни факултет у Београду – Студенти овог факултета годинама се успешно боре на такмичењу из међународног медијског права који организује Програм за упоредно медијско право и политику Центра за друштвене и правне студије Универзитета у Оксфорду. Након победе у Оксфорду 2011. године, Правном факултету је од 2012. године указана част да заједно са Универзитетом у Оксфорду, организује регионално такмичење за подручје југоисточне Европе. Студенти су победили и на припремном турниру у Минхену из области права међународне продаје робе и арбитражног права. На 35. највећем међународном спортском фестивалу у Истанбулу, футсал (мали фудбал) репрезентација овог факултета освојила је златну медаљу.

Правни факултет у Нишу – Екипа овог факултета 2014. године је била светски првак, а 2015. су заузели друго место на симулацији суђења у Стразбуру. На овом такмичењу, на којем излагања оцењују судије Европског суда за људска права, Нишлије су се пласирале као најбољи у југоисточној регији, а студент Миша Вујичић проглашен је најбољим говорником.

Катарина Стојановић, ученица београдске Филолошке гимназије – У конкуренцији 158 најбољих ученика из 79 земаља из целог света освојила прво место на Светском такмичењу из познавања кинеског језика и културе за средњошколце. Сами Кинези јој признају да њихов језик говори чак боље од неких људи из провинцијских делова Кине, а она одговара да јој је кинески језик као други матерњи.

Никола Тепавац, Технолошки факултет у Новом Саду – светски првак за најиновацију у роботици. Међу својим колегама добио је надимак Тесла, а млади иноватор је поређење с највећим генијем и оправдао и са својим колегама изумео хуманоидну роботску руку, коју је Америчко друштво машинских инжењера прогласило за најбољи изум на свету.

Хелена Иванов и Стефан Сириџански, Факултет политичких наука БУ – европски прваци, ове године проглашени трећим и четвртим најбољим говорником на свету. Хелена је 2014. године, на свој 21. рођендан, проглашена најбољом говорницом на свету на 34. Светском универзитетском дебатном првенству у Индији, у категорији енглески као други језик.

Слободан Битевић, Факултет спорта и физичког васпитања – На Европском карате првенству за сениоре у Истанбулу освојио златну медаљу у тешкој категорији. Као светски првак, двоструки европски првак и вишеструки освајач медаља са европских и светских такмичења, Битевић се сврстава у ред наших најуспешнијих спортиста у каратеу и целом србском спорту.

Марко Лукић, Факултет уметности у Нишу – Освојио друго место у хармоници на Светском купу у Финској, у конкуренцији такмичара из Кине, Русије, Италије…

Андреа Милановић, Академија примењених уметности – Ова студенткиња победница је Светског такмичења у изради костима инспирисаних јапанском културом, одржаног у Португалији. Ово је први пут да је Србија учествовала на овом такмичењу, а Андреин костим, по оцени жирија, али и публике, био је убедљиво најбољи.

И за крај, похвалимо и акцију Удружења за промоцију друштвене одговорности, захваљујући којој су у новембру прошле године на 14 локација у Новом Саду осванули билборди на којима су најбољи ученици који су освајали награде на републичким и међународним такмичењима у науци и уметности.

Ако може Нови Сад, зашто не би могла и Србија?