Николић: Дејтонско право и обавеза је да се сачува Република Србска

05-01-2016 12:29:26 | | / vostok.rs |


Председник Србије Томислав Николић одбацио је оптужбе србског члана Председништва државне заједнице Босне и Херцеговине Младена Иванића да се меша у унутрашње односе те земље и оценио да Иванић на нивоу државне заједнице БиХ не представља Републику Српску и да не ради довољно за Републику Српску.

Младен Иванић је навео да је отворена подршка председника Србије председнику Републике Српске Милораду Додику потпуно непримерена јер значи сврставање на једну страну и неку врсту арбитрирања у односима међу политичким странкама у државној заједници БиХ.

Николић је на то одговорио да се никада није мешао у унутрашње односе других држава, посебно не суседних, и све што је у мандату радио било је усмерено на то да сви из бивше Југославије имају боље односе.

"И они јесу бољи, него што су икад били, а нисам ја крив што БиХ не функционише како треба и што Младен Иванић тамо не представља Републику Српску", рекао је Николић.

Према Николићевим речима, уместо да буде у директној вези са председником Републике Српске Милорадом Додиком, Иванић ради против њега.

"И то ми је страшно болно, зато што знам да ти сукоби угрожавају Републику Српску", навео је Николић.

Додајући да не ради ништа против Републике Српске, нити жели да се сврста на било чију страну, Николић је подсетио да је његова уставна обавеза да штити србски народ.

"Дејтонско право и обавеза је да се сачува србски ентитет који се зове Република Србска. Ако то не зна представник Републике Српске на нивоу БиХ Младен Иванић, ја знам. Немам ништа против Иванића, изабрао га је народ, само не сме ни он да има ништа против Милорада Додика, кога је такође изабрао народ", навео је председник Србије.

На константацију да то што штити Додика може да се протумачи као мешање, Николић је рекао да не штити Додика, већ Републику Српску и да је Додик председник Републике Српске.

"И ту се моја прича о њима завршава. Иванић не ради довољно за Републику Српску. Био сам сведок када је у Загребу Бакир Изетбеговић лоше говорио о Додику, врло лоше, са тешким оптужбама. Иванић је говорио после њега и није ни поменуо Додика, што је било веома чудно. Требало је да каже нешто у његову одбрану, бар оно што мисли да није тачно", рекао је Николић.

Председник Србије је додао да ће увек говорити шта мисли, макар се то и не свидело комшијама.