Пољска очекује да НАТО коначно утврди однос према Русији

05-01-2016 01:30:39 | | / vostok.rs |


У Пољској су почеле припреме за предстојећи самит НАТО-а који треба да буде одржан 8. и 9. јула у Варшави. Пољске власти очекују да ће на сусрету бити усвојена декларација о колективној одбрани, присуству војске Алијансе у земљама источног крила НАТО-а, као и да ће коначно бити утврђен статус односа тог савеза и Русије.

„Очекујемо да ће одлуке варшавског самита бити веће од обичних допуна одлука усвојених у Њупорту. Ако говоримо о повећању војног присуства НАТО-а у земљама источног крила Алијансе, укључујући Пољску, очекујемо да ће одређени правац бити назначен већ после сусрета министара одбране земаља-чланица НАТО-а у фебруару. Друго питање јесте коначно одређивање односа НАТО-а и Русије“, рекао је пољски шеф националне безбедности Павел Солох.

Он је додао да је сарадња Алијансе с Москвом нагло прекинута после почетка сукоба у Украјини, као и да статус тих односа не може да буде враћен на пређашњи ниво док се не реши украјинска криза.

Према речима Солоха, Пољска намерава да одржи заседање савета Украјина – НАТО, на којем ће Кијев добити предлог за сарадњу сличан оном који је раније добила Грузија.