МОСКОВСКА ПАТРИЈАРШИЈА ШТАМПАЛА КАЛЕНДАР СА СТАЉИНОВИМ ФОТОГРАФИЈАМА

12-01-2014 08:56:28 | | / mojenovosti.com |

Издавачко-штампарски центар Свето-Троицке Сергејеве Лавре Московске патријаршије издао је календар за 2014.г. са фотографијама совјетског диктатора Јосифа Висарионовича Стаљина (1878-1953 ),написао је на порталу „Живи журнал „ Михаил Бабкин,професор Руског државног хуманистичког универзитета (РГГУ).


Професор Бабкин је приложио фотографије неколико страница Стаљиновог календара уз које објављује макете календара урађене у маркетншкој кући „Додтојанство „ а штампане у Патријаршијској штампарији.

Овај догађај је изавао велико интересовање руске јавнсоти након што је протођакон Андреј Курајев 7.јануара пренео закачио на свом порталу Стаљинов календар који је штампала Московска патријаршија.

Издавачка кућа „Достојанство“, која се специлизовала за патриотску тематику, и раније је објављивала дела посвећена Стаљину, поред осталпг и календар са фотографијама совјетског вође за 2013.г.Истоврмено у каталаогу овог издавача налазе се албуми и календари са фотографијама царске породице Николаја II коју су стрељале совјетске власти.

Патријаршиски издавачко-штампарски центар Свето-Троицко Сергејевне Лавре бави се не само сопственом издавачко-штампарском продукцијом, него и пружањем графичких услуга.

Подсећамо да су представници Московске партријаршије и Руске правослацне цркве (РПЦ) у целини неједном иступали оштро критикујући период Стајинове страховладе и стаљинизам уопште. Тако је 2010. године заменик старешине у одсеку за иностране послове РПЦ игуман Филип у име митрополита волоколамског Илариона изјавио да је у време Стаљина “била створен нечовечни систем који се ничим не може оправдати; ни индустријализацијом,ни атомском бомбом, ни очувањем државних граница, чак ни победом у Великом отаџбинском рату, јер је све то извојевао не Стаљин, него наш многонационални народ.”

За време Стаљинове тираније , многи православни свештеници су били подвргнути репресијама, а храмови разрушени, међу је 1931. порушен и Храм Хиста спаситеља у Москви и на његово место изграђен градски базен.
Храм Хрста саситеља је понов подигнут на остом месту после пада комунистичког режима и слома Совјетског Савеза.

Бранко Ракочевић