Судар Ријада и Техерана тежак ударац за САД

08-01-2016 09:11:19 | | / vostok.rs |


Вашингтон се плаши пропасти два основна спољнополитичка циља на Блиском истоку – решавања сиријске кризе и имплементације иранског нуклеарног споразума, али планира да се удаљи из региона, што веома плаши Саудијску Арабију, сматрају експерти.

Вашингтон планира да се повуче из блискоисточне политике, док се вишегодишња борба за превласт између сунитског Ријада и шиитског Техерана заоштрава, пише „Кришчен сајенс монитор“.

Лист подсећа да је узрок заоштравања односа двеју држава извршење смртне казне над шиитским проповедником Нимром ел Нимром у Саудијској Арабији, која је испровоцирала негативну реакцију Ирана. После нереда испред саудијске амбасаде у Техерану и конзулата те земље у Мешхеду шеф саудијске дипломатије саопштио је да се прекидају дипломатски односи с Ираном.

Према мишљењу саговорника листа, политиколога Сајмона Хендерсона, два кључна спољнополитичка циља америчког председника, односно политичко решавање петогодишњег сиријског рата и имплементације иранског нуклеарног споразума, озбиљно су угрожена.

„Администрација Обаме увек је тежила томе да се прекине учешће у регионалној политици и да се пажња преусмери, али тај приступ је дао резултат који видимо сада: растућа напетост између два геополитичка противника озбиљно угрожава америчке интересе“, сматра амерички политиколог.

Саудијци су разочарани – Ријаду се чини да ће Техеран остати некажњен за напад на амбасаду Саудијске Арабије због жеље Вашингтона да се оствари споразум о иранском нуклеарном програму, додаје аутор.

„Саудијска Арабија претпоставља да утицај Ирана у региону расте и да ће морати да реагује самостално, јер Ријад осећа да не може да рачуна на САД у овој ситуацији“, објашњава Хендерсон.

Стручњак за Блиски исток из центра Херитиџ фондејшен, политиколог Џејмс Филипс такође сматра да својеврсна неутралност Вашингтона повећава напетост у односима Саудијске Арабије и Ирана.

Према мишљењу политиколога, захваљујући америчкој промени спољнополитичког фокуса, Техеран ће имати корист, а то озбиљно плаши Ријад.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут