Америчка ракета 2014. грешком испоручена Куби

10-01-2016 11:47:52 | | / vostok.rs |


Америчка ракета „хелфајер“ без бојеве главе грешком је 2014. године транспортована из Европе на Кубу, објавио је „Волстрит џурнал“.

Иако ракета није садржавала експлозив, „Волстрит џурнал“ наводи да је присутна забринутост да би Куба могла да подели детаље о тој технологији са потенцијалним америчким противницима, попут Северне Кореје или Русије.

Амерички лист је објавио ту информацију позивајући се на анонимне изворе, али ју је за АП потврдио и један амерички званичник упознат са том ситуацијом, који није овлашћен да о томе говори јавно, па је затражио да остане анониман.

Према подацима Министарства одбране САД, „хелфајер“ је ласерски навођен пројектил ваздух–земља, тежак око 45 килограма, који може да буде испаљен из хеликоптера попут „апача“ или беспилотне летелице као што је „предатор“.

Анонимни званичник је рекао да је произвођач ракете, компанија „Локхед Мартин, био овлашћен да извози пројектил без бојевог пуњења, за потребе вежби НАТО–а.

Он је навео да су за грешку у транспорту ракете, која је завршила на Куби, одговорни „Локхедови“ шпедитери и додао да америчке власти сарађују са том компанијом на повратку пројектила.

Званичник је истакао да САД не желе да било каква одбрамбена технологија остане у несавезничкој земљи, без обзира да ли она има капацитета да је користи или не, и додао да је присутна велика забринутост да би Куба могла да дозволи приступ ракети представницима неких технички напреднијих земаља.

Како пише лист, ракета је била исправно транспортована у Шпанију, где је коришћена у војној вежби. Затим је кренула на путовање кроз Шпанију, Немачку и Француску, да би завршила на аеродрому „Шарл де Гол“ у Паризу. Са њега је требало да буде враћена натраг на Флориду, али је уместо тога укрцана на лет „Ер Франса“ за Хавану.

Амерички званичници су затражили од кубанских власти да врати ракету, наводи „Волстрит џурнал“.

Те две земље су у јулу 2015. године поново успоставиле дипломатске односе након више од 50 година.