Москва: Под хитно отклонити претњу од тероризма у Либији

10-01-2016 12:37:30 | | / vostok.rs |


Москва осуђује терористичке нападе у Либији и сматра да је неопходно да међународна заједница под хитно предузме све што је потребно да би се отклонила претња од тероризма у тој земљи и на целом Блиском истоку, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

„У Москви одлучно осуђују те злочиначке акције, изражавају саучешће либијском народу и солидарност са њим. Потврђујемо да су неопходни хитни и координисани међународни напори да се отклони терористичка претња у Либији и на целом Блиском истоку“, пише у саопштењу.

У последње време војно–политичка ситуација у Либији озбиљно се погоршала, наглашавају у Министарству.

Терористи у 12 аутомобила су 3. јануара покушали да освоје нафтну луку Сидру, а 7. јануара у граду Злитен је извршен терористички напад у којем је погинуло више од 80 људи, док је на десетине њих рањено. Истог дана терориста–самоубица се разнео на улазу у град Рас Лануф, где се налази комплекс за прераду нафте.

Како су навели у Министарству иностраних послова, појачавање делатности екстремиста у Либији чини још хитнијим задатак остваривања резолуције 2259 Савета безбедности Уједињених нација за успостављање реда на целој либијској територији, за ефикасну борбу против тероризма и за обнављање економије у тој земљи.