Меркелова ће морати или да попусти, или да оде

11-01-2016 10:38:52 | | / vostok.rs |


Забрињавајући догађаји из Немачке током новогодишње ноћи, када су жене биле жртве масовних сексуалних напада многих избеглица, учинили су ионако тешко стање у ЕУ још безизгледнијим, а могли би и да означе почетак краја некада моћне канцеларке Ангеле Меркел.

Како пише аналитичар немачког радија „Дојче веле“ Бернд Ригерт, до те ноћи договор у ЕУ о јединственој политици према избеглицама деловао је мало вероватно, а од те ноћи када је полиција еклатантно заказала, тај договор скоро да је потпуно немогућ, а без њега и расподела избеглица.

Реакције које су стигле из источне и средње Европе су веома јасне, а суштина изјава је да су избеглице опасне, посебно ако су муслиманске вере.

Сада Меркелова, како се каже, мирне душе може да заборави на своју иницијативу да се расподела избеглица у Европи регулише на дуже стазе, уместо да се одвија спорадично и на добровољној бази.

Шеф Владе Словачке Роберт Фицо не жели да пусти муслиманске избеглице у земљу и већ је предао тужбу Европском суду, а чешки председник, нова ултраконзервативна Влада Пољске, мађарски премијер и остали у том делу Европе свим срцем ће стати иза његових дела.

И не само они, јер притисак популиста на актуелне власти расте и у Холандији, Данској, Шведској, Финској, али и у самој Немачкој, пише Ригерт.

Такође, и преко океана, републикански председнички кандидат Доналд Трамп користи те догађаје за своју изборну кампању.

„Немачка је масовно нападнута од стране миграната, које је сама пустила“, пише на Твитеру Трамп који иначе намерава да забарикадира границе САД.

У Немачкој вода још јаче креће на воденицу десничара и популиста и канцеларка Ангела Меркел је под све већим притиском, а после напада у Келну мора да прими к знању и да је европска избегличка политика завршена пре него што је и почела.

Такође, све више европских колега сматра да је политика немачке канцеларке погрешна и вероватно је она та која ће морати да попусти или — оде, закључује се у коментару немачког радија.