Русија ће сравнити Саудијску Арабију?

15-01-2014 11:56:34 | | Правда/ mojenovosti.com |

То тврди ирански медиј Прес ТВ, наводећи да и руске обавештајне службе, али и председник те земље Владимир Путин, имају солидне информације о томе да арапска земља има везе са екстремистима који су стационирани у региону Северног Кавказа и одатле нападају Русе, посебно сад пред одржавање Зимских олимпијских игара у Сочију.

Иранци тврде да је Путину још у јулу прошле године шеф саудијске обавештајне службе Бандар бин Султан запретио да би Русију могли да нападну терористи које финансирају вехабије из његове земље. Такође, и да би све то посебно могло да се интензивира пре ОИ.
- Ми контролишемо групације на Кавказу – рекао је наводно Бандар, кога ирански медиј карактерише као саудијског шпијуна.
Град Волгоград представља главну везу Москве с јужним делом земље и градом на обали Црног мора, Сочијем, где ће 7. фебруара почети један од најважнијих догађаја за Русију у овој години. Према ранијим наводима, Зимске олимпијске игре представљају нешто чиме би та земља коначно демонстрирала свој повратак на светску сцену и приказала доминацију и снагу. Међутим, два узастопна бомбашка напада у Волгограду 29. и 30. децембра дестабилизовала су власт те земље и изазвала страх и забринутост становништва, али и целог света, с обзиром на то да ће представници стотине земаља у време ОИ отпутовати у Сочи.
Због тога је Путин јавно истакао да ће одлучно стати на пут свим терористичким фракцијама које прете да угрозе стабилност његове државе и да ће све екстремисте сравнити са земљом. Сад се наводи да би те претње руског лидера могле да значе и директан напад на Саудијску Арабију због њеног затварања очију кад је реч о подржавању терориста с њене територије.
- Постоје чак и непотврђени извештаји да је Путин са својим блиским безбедносним сарадницима већ потписао план према којем ће ускоро уследити уништавање Саудијске Арабије – наводи Прес ТВ.