Рогозин: Јак савезник заштитиће Србију од било ког агресора

12-01-2016 10:18:02 | | / vostok.rs |

"ПОрисуство крупног момка ће умирити било каквог хулигана"


Војно јак савезник Србије одвратиће било ког агресора, каже у интервјуу за Спутњик вицепремијер Русије Дмитриј Рогозин, задужен за војно-индустријски комплекс. Он истиче да могуће испоруке руског оружја Србији нису уперене ни против кога него имају задатак да земља-савезник реши проблем своје безбедности.

Вицепремијер је истакао да се с поштовањем Русија односи према томе како Србија жели да осигура своју безбедност те да испорука ПВО система није претња за било које земље. О каквој врсти система се ради, Рогозин је саопштио да се то питање разматра на техничком плану, те да се мора видети за шта је тај систем који се тражи, те за заштиту од каквих претњи.

"Наш задатак је један: да учинимо тако да наши савезници, земље које поштујемо и с којима смо историјски повезани, не осећају проблем властите безбедности", додао је Рогозин.


"Могу да кажем само једно: заиста, да је такав или слични систем Југославија имала 1999. не би се десила таква трагедија као што је неодговорно бомбардовање земље уз примену прецизног разорног оружја. Срби тада нису имали чиме да одговоре. Србска армија је била спремна да се бори, али била је спремна само за борбу са непријатељем претходне технолошке генерације. Управо зато се нико није одлучио да спроведе копнену операцију ни на Косову ни у неком другом делу Југославије јер су знали да ће се Срби тући за сваку кућу. Изабрана је друга тактика, гађање Југославије, Србије прецизним оружјем. Срби су могли да одговоре само старим системима и одговорили су. Видео сам у Војном музеју у Београду остатке невидљивог авиона који је, иако је био стелт технологије, оборен старим моћним системом совјетске производње."

На питање Спутњика да ли ће Србија моћи да рачуна на Русију ако се понови 1999. година, Рогозин је рекао: "Наравно, Русија данас и она из 1999. није иста: и председник је други, и људи на власти су други, па и наша Армија. Напросто, присуство крупног момка ће умирити било каквог хулигана. Тако је и овде: присуство јаке војне државе-савезника Србије умириће било ког агресора.", додао је Рогозин.