Ако се Шћекићу нешто деси биће крива држава

16-01-2014 12:23:04 | | Вијести/ mojenovosti.com |

Спрема се нова блокада депоније у Беранселу, један од мјештана који је због протеста лежао у затвору под упалом зуба хитно отпутовао у Београд на лијечење.

Савјет и Координациони одбор Мјесне заједнице Берансело, уз подршку Збора грађана, донио је одлуку да мјештани тог приградског насеља врло брзо ступе у нову блокаду сметлишта на Васовим водама.
Према ријечима предсједника МЗ Слоба Лончара, одлука о блокади припремана је већ извјесно вријеме, али је одлагана због празника.
„Нијесмо хтјели да правимо блокаде у вријеме новогодишњих и божићних празника, када је у граду било доста народа са стране. Толико смо могли да будемо толерантни, мада они, како се понашају, то нијесу заслужили“, рекао је Лончар.
Он је додао да локалне власти преко државних институција сваког дана врше притисак на мјештане Берансела, одводећи их на информативне разговоре и шаљући у Суд за прекршаје.
„Нема дана да по некога не позову и пошаљу код судије. Они мисле да је ово њихова приватна држава, а ми им поручујемо да није, и да је наша колико и њихова, и да се ми, штитећи Устав, више бринемо за њу него они“, казао је Лончар.
„Горан је тада молио да му дозволе да оде код зубара, јер му је био отекао зуб. Неко то није дозволио, и он је у таквом стању у затвору провео пет дана. Послије тога су му рађене неке интервенције, али му се здравствено стање искомпликовало толико да је морао хитно у Београд. Ми властима поручујемо да ће бити криви ако се Горану, не дај Боже, било шта деси“, рекао је предсједник мјесне заједнице.
Мјештани Берансела већ три године бију битку да се престане са одлагањем отпада на Васовим водама, гдје је направљена највећа планина смећа на сјеверу Црне Горе. Они су до сада организовали шеснаест блокада. Посљедњи пут у другој половини децембра, која је трајала свега пет дана и, као и свака друга, окончана примјеном силе и уз асистенцију полиције.
Када су Беранселци први пут стали на барикаде, половином новембра 2010. године, градоначелник Берана Вука Голубовић, обећао им је да ће проблем бити ријешен „са првим прољећним данима“, односно да ће тада бити санирано сметлиште које угрожава њихово здравље и животе, и бити направљена модерна санитарна депонија.
Од тада су прошла три прољећа, а планина смећа и опасног отпада на Васовим водама само се увећава. Мјештани кажу - незаконито и нелегално. Они настављу да се буне, а њихову упорност, у недостатку друге аргументације, локалне власти објашњавају дјеловањем страних обавјештајних служби које су у завјери против општинског руководства, и наравно, ДПС-а.
То што је исто општинско руководство на досадашње активности на реализацији наводних припрема за изградњу регионалне санитарне депоније у Беранама, почевши од 2007. године, када је направљена прва студија према којој се, како се касније испоставило, фалсификовањем докумената и чињеница дошло до локације на Васовим водама као другорангиране, упразно потрошило најмање 700.000 еура, више нико не помиње.
Када је “избор” за депонију пао на Васове воде залуду су мјештани Берансела приговарали. Онда је спонтано кренуо талас протеста, који до данас није угушен. Беранселци су у међувремену развили грађански активизам до размјера какве нијесу виђене до сада у Црној Гори. Властима се то не свиђа и почињу да их хапсе и спроводе у затвор.
До сада је преко осамдесет мјештана овог приградског насеља кажњено неком врстом казне, од опомене, преко новчане, до затворске. Међу њих двадесетак које чека затвор је и деведесетпетогодишњи Ђорђије Томовић.
Затворску казну од пет дана до сада је издржао само предсједник Координационог одбора ове МЗ Горан Шћекић.
Како је спашено јако упориште ДПС-а
Управо је прича око избора локације за изградњу регионалне депоније у Беранама, за неколико општина, једна од кључних ствари за разумијевање проблема и одговара на питање зашто се мјештани Берансела буне. Селекција је почела још 2004. Тада се у игри поред пет локација, међу којима није било Васових вода, налазила планина Турјак. Првобитним мастерпланом за одлагање чврстог отпада, који је за потребе Министарства уређења простора те године урадила њемачка консултантска кућа ГОПА, локација Турјак је била предложена као „најбоље рјешење за регионалну депонију“.
Мјештани Бихора, са подручја Берана и неколико села са стране рожајске општине, тада су организовали масовне протесте. Накнадна студија је показала не само да локација Турјак није најбоље, већ да је „најгоре могуће рјешење“.
Новом студијом је овог пута обухваћено седам локација на подручју беранске општине. Четири локације је предложио Хидрометооролошки завод, двије америчка развојна организација ЦХФ која је финансирала израду студије. Седму локацију, Васове воде, накнадно је за бодовање предложила локална управа. Бодовање је показало да је најекономичнија локација стари каменолом у селу Буче, на Градинском пољу.
Другорангирана је била Васове воде. Локална управа је, међутим, обавијестила обрађивача да је локација Буче, гдје иначе живи градоначелник и која је јако упориште ДПС-а у овом граду, спорна због процеса реституције. Истовремено су га обавијестили да су почели процес откупа земљишта на Васовим водама - прије него је извршено бодовање. Тако су се, унапријед испројектоване, Васове воде нашле на првом мјесту.