Министарство спољних послова Русије открило бројна кршења људских права у ЕУ

16-01-2014 02:04:05 | | Руска реч/ mojenovosti.com |

Систем заштите основних људских права и слобода у Европској унији и даље је неефикасан и неадекватан. До оваквог закључка дошли су аутори извештаја о ситуацији у области људских права у ЕУ за 2013. Документ је објављен на сајту Министарства спољних послова Русије.

Како се наводи у руском спољнополитичком ресору, у његовој изради су коришћени меродавни међународни извори, између осталог и извештаји Савета УН за људска права, документи ОЕБС-а, као и извештаји стручњака у области заштите људских права и новинара.

Како се наводи у извештају, међу најозбиљнијим проблемима у ЕУ и даље се налазе стални пораст ксенофобије, расизма, агресивног национализма, шовинизма и неонацизма.

„У условима финансијско-економске кризе која и даље траје у Европи бележи се пораст грубог кршења права мањина, избеглица и имиграната и повреда социјалних права грађана“, наводи се у извештају.

И даље су актуелни проблеми недовољне заштите права деце, полне неравноправности, прекорачења овлашћења полиције, кршења права затвореника, као и учешће читавог низа земаља ЕУ у програму тајних затвора ЦИА.

Нарочиту забринутост у Министарству спољних послова Русије изазивају чињенице „које сведоче о систематском и масовном нарушавању неприкосновености приватног живота“.

Аутори извештаја су такође нагласили да су изјаве Едварда Сноудена расветлиле суштинска ограничења слободе речи и медија у ЕУ.