Русија регистровала нову вакцину против еболе

13-01-2016 06:48:34 | | / vostok.rs |


Русија је регистровала вакцину против еболе, која је ефикаснија од свих вакцина до сада коришћених у свету, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Имамо добру вест. Регистровали смо лек против еболе које се након свих испитивања показало као далеко ефикаснији препарат од оних који се тренутно користе у свету“, рекао је Путин.

Русија је предала сву неопходну документацију за регистрацију лека још крајем децембра.

Министарка за социјална питања Олга Голодец раније је саопштила да се испитивање вакцине против еболе успешно спроводи на људима.

Једна од руских вакцина против еболе погодна је за људе с недостатком имунитета, она омогућава да се ћелијски имунитет појача више од 35 пута, рекла је Скворцова.

Према њеним речима, у децембру су у Русији регистроване две вакцине против хеморагичне грознице еболе, које су произведене у Федералном центру за епидемиологију и микробиологију.

Оне су испитане у претклиничкој етапи у установама Министарства одбране, а клиничка испитивања су обављена у сарадњи с Министарством здравља.

„Прва вакцина је јединствена и нема пандана у свету, први пут су на основу најсавременије биомедицинске технологије укључена два вирусна вектора с различитим структурама вакцине.

Успели смо да стимулишемо не само хуморални него и целуларни имунитет и вирус је код свих потпуно неутрализован — стопроцентна неутрализација уз веома ниску концентрацију вакцине.

Већ сам рекла да оваква вакцина нема пандан у свету. Хтела бих да нагласим да постоје два препарата: америчка вакцина фирме ’Мерк‘ и европска, британска вакцина фирме ’Глаксо Смит Клин‘ које неколико пута заостају по ефикасности“, рекла је министарка.

„И друга вакцина је направљена специјално за становништво с имунодефицитом, што представља велики значај за оне земље у којима постоје жаришта инфекције.

Ова вакцина је пандан британској вакцини и њен основни механизам јесте суштинско јачање ћелијског имунитета за више од 35 пута. Вакцина по ефикасности превазилази британску“, рекла је Скворцова.