Путин и Обама о Украјини, Сирији и Северној Кореји

14-01-2016 12:56:48 | | / vostok.rs |


Председници Русије и САД, Владимир Путин и Барак Обама, закључили су у телефонском разговору да су предстојећи контакти представника двеју земаља у вези с Украјином веома важни, саопштила је прес-служба Кремља.

Путин и Обама су разговарали о ситуацији у Украјини, о блискоисточној проблематици, ситуацији на Корејском полуострву, наводи се у саопштењу.

Путин је у разговору с Обамом нагласио да је неопходно да Кијев поштује обавезе предвиђене споразумом из Минска, укључујући дијалог с Донбасом.

„Владимир Путин је нагласио, пре свега, неопходност да се Кијев потпуно и строго придржава обавеза из Минског споразума, укључујући део о успостављању директног дијалога с Донбасом, усаглашавању промена у уставу, спровођењу локалних избора, ступању на снагу закона о посебном статусу и амнестији“, наведено је у саопштењу.

Путин је, такође, посебно нагласио неопходност да се створи широка коалиција за борбу против ДАЕШ-а (такозване Исламске државе) и других екстремистичких организација, истакавши да је важно да се што пре припреме спискови терористичких структура и да се одустане од двоструких стандарда приликом квалификације појединих групација, додаје се у саопштењу.

Двојица председника разговарали су и о контактима у различитим форматима, укључујући војну линију, усмереним на борбу против тероризма на Блиском истоку.

У делу разговора који се тицао Северне Кореје и њених нуклеарних проба, Путин и Обама су изјавили да уколико буде потврђено да је та земља тестирала хидрогенску бомбу, међународна заједница мора жестоко да реагује.

„Поводом саопштења руководства Северне Кореје да је обављено тестирање хидрогенске бомбе председници двеју земаља су навели да ће, ако се ова чињеница потврди, то бити грубо нарушавање одговарајућих резолуција Савета безбедности УН и да то не сме да остане без жестоке међународне реакције“, пише у саопштењу Кремља.

Двојица председника су, такође, позвала да се ублажи напетост у односима Саудијске Арабије и Ирана.

У саопштењу се, такође, оцењује, да је телефонски разговор лидера Русије и САД био отворен и конструктиван.

Бела кућа је саопштила да су Путин и Обама разговарали о важности јединственог одговора светске заједнице на нуклеарне пробе које спроводи Северна Кореја.

Према саопштењу Беле куће, руски и амерички председник су такође разговарали о потреби да се убрза дискусија представника власти и опозиције у Сирији под окриљем Уједињених нација.

Разговор је одржан на иницијативу америчке стране.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут



Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут