Русија још није видела коначни списак сиријске опозиције

14-01-2016 01:13:52 | | / vostok.rs |


Русија још није видела коначни списак сиријске опозиције који је формиран у Ријаду ради учешћа у међусиријским преговорима у Женеви и због тога не може да каже да ли су на њему представници терористичких организација Ахрар ел Шам и Џејш ел Ислам, рекао је заменик шефа руске дипломатије Генадиј Гатилов након састанка о Сирији у Женеви.

„Још нисмо видели састав делегације опозиције који је формиран у Ријаду. Специјални изасланик Уједињених нација за Сирију Стафан де Мистура нам га још није показао. Због тога је тешко рећи да ли ће тамо бити представници Ахрар ел Шама и Џејш ел Ислама“, рекао је Гатилов.

Русија након састанка о Сирији у Женеви није забележила никакав напредак у формирању јединственог списка широке сиријске опозиције за учешће на преговорима, иако је то основно питање, без којег је немогуће говорити о почетку свеобухватног, транспарентног преговарачког процеса, рекао је Гатилов.

Према његовим речима, питање о састављању јединственог списка терористичких група није било тема трилатералног састанка представника Русије, САД и УН у Женеви.

„Током данашњих трилатералних консултација то питање није разматрано јер је тема била припрема међусиријских преговора који су заказани за 25. јануар“, рекао је Гатилов.

Према његовим речима, није неопходно да у међусиријским преговорима учествују шефови дипломатије земаља из групе за подршку Сирији.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут