Руски цртани филм у трци за Оскара

16-01-2016 12:50:57 | | / vostok.rs |


Редитељ руског анимираног филма номинованог за Оскара Константин Бронзит изјавио је да је номинацију, која је њему већ друга по реду, зарадио на тежак начин, покушавајући да докаже да његов почетни успех није био случајан.

Филм Константина Бронзита „Не можемо да живимо без космоса“, који је ушао у ужи избор за награду у категорији „најбољи кратки анимирани филм“, већ је освојио више од 50 међународних награда. Бронзитово раније остварење „Судопера — љубавна прича“ номиновано је за Оскара 2009. године.

„Та номинација ми је посебно драга, јер ми је већ друга. Сваки успех, чак и један тако велики, често зависи од среће или случајности. Пуно редитеља и глумца је номиновано, неки од њих су чак и добили Оскара, и одједном су само нестали заувек. Зато сам се практично такмичио са самим собом, покушавајући да докажем да успех из 2009. није била пука случајност“, рекао је Бронзит РИА Новостима.

Он је истакао да му је за прављење 15–минутног филма о двојици пријатеља који сањају о томе да постану космонаути било потребно чак четири године.

Поред руског цртаћа, у истој категорији нашли су се и канадско–британски пројекат Ричарда Вилијамса „Пролог“, Пиксаров „Сенџејов Супер Тим“, амерички кратки филм Донa Хервелта „Свет сутрашњице“ и чилеанска „Медвеђа прича“.

Добитници Оскара биће објављени на свечаности 28. фебруара на Беверли Хилсу.

Константин Бронзит, најпознатији по анимираном филму из 2004. године „Аљоша Попович и Тугарин Змеj“, члан је америчке Академије за филмску уметност и науку, а поносни је добитник француске престижне награде „Цезар“. У родној Русији награђен је „Ником“ и „Златним орлом“.