Обама помиловао три иранско–америчка затвореника

17-01-2016 12:00:57 | | / vostok.rs |


Амерички председник Барак Обама помиловао је тројицу затвореника који имају и иранско и америчко држављанство, а који су били оптужени за кршење санкција, рекао је Ројтерсу адвокат једног од затвореника.

Обама је помиловао Бахрама Меканика, Тораџа Фаридија и Хосрова Афгахија, рекао је Мекаников адвокат Жоел Андрофи.

„Одушевљени смо што је председник одлучио да им опрости за спорна питања која су, у суштини, трговинске природе и која нису ништа више од обичних пословних трансакција које не досежу криминални ниво“, истакао је Андрофи.

Након што је Иран раније данас ослободио четворо затвореника са двојним држављанством, иранска агенција ИРНА је објавила да ће САД ослободити седморо Иранаца који служе казну у САД.

Тужилац Абас Џафари је рекао за ту агенцију да ће четворо затвореника са двојним држављанством бити размењено за седам Иранаца, пренела је ИРНА.

Размена затвореника подразумева и клаузулу по којој САД више неће тражити екстрадицију 14 Иранца оптужених за куповину оружја у САД и његову испоруку Ирану.

У међувремену Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА) данас би у Бечу требало да објави извештај којим ће бити верификован напредак Ирана у ограничавању сопственог нуклеарног програма, после чега би санкције тој земљи требало да буду укинуте.

У Бечу се налазе шеф иранске дипломатије Џавад Зариф и амерички државни секретар Џон Кери.

Прошле недеље Кери је похвалио Техеран због сарадње у ослобађању 10 америчких морнара који су бродовима повредили иранске територијалне воде.