Шта крије Ескобарова кућа

17-01-2016 12:51:22 | | / vostok.rs |


Чини ми се да право на имовину у Америци, поред оних случајева када нађете нешто нелегално — наркотике, оружје, леш, подразумева да све ствари које се нађу у вашем поседу, било да је реч о новцу, брилијантима, злату или другим вредностима, припадају вама, каже нови власник куће нарко–боса који је почео „реконструкцију“ некретнине.

Кристијан де Бердоар купио је кућу преминулог колумбијског нарко–боса Пабла Ескобара у Мајамију за скоро десет милиона долара. У интервју за радио Спутњик, тај предузетник објашњава зашто је „преплатио“ кућу највећег нарко–дилера 20. века.

„Купио сам ову кућу јер поред мреже ресторана ’Чикен кичен‘ који је мој основни бизнис, бавим се инвестирањем у некретнине и радим искључиво са некретнинама у улици Норд беј роуд у Мајами Бичу, где живим. Чини ми се да је то најлепша и најпрестижнија улица у којој се може живети. Узгред, Фил Колинс је недавно купио себи стан који се налази две куће од моје. Ту живи Бери Гиб из групе ’Би џиз‘, глумац Мет Дејмон, Келвин Клајн, Џенифер Лопез, много познатих личности живело је у тој улици последњих година. Свако јутро идем у шетњу од сат и по том улицом, током које разгледам куће које бих желео да купим. Крајем 2013. године чуо сам да је розе кућа — тако називају кућу Пабла Ескобара у нашем крају — понуђена на продају. Повезао сам се са власником који је купио ту кућу од америчких власти 1987. године, која је конфисковала кућу средином осамдесетих, ’85. или ’86. На крају крајева, кућу би купио Роџер Шиндлер, адвокат који живи у Мајамију, за око 1,2 или 1,3 милиона долара. Звао сам га, договорили смо се и у мају 2014. године ја сам направио уговор о куповини куће и постао њен власник (за 9,65 милиона долара). У том тренутку сам схватио колико интересовања у медијима побуђује та кућа широм света. Медији су ме стално звали зато што је кућа припадала Паблу Ескобару“, каже Де Бедоар.

А каквим се драгоценостима у тој кући надате, шта ћете са њима радити ако нешто пронађете?

— Као што вероватно знате, Пабло Ескобар је крио велику количину готовине у свим кућама чији је власник био. И имао је много кућа, не само у Колумбији, него и у другим земљама у које је могао да побегне, у Венецуели, Порторику, а најзад је купио и кућу у Мајамију. То је била једина кућа у Америци која је припадала Ескобару, али интересантно је то што је то такође била једина кућа у којој је важио за власника. Све остале биле су купљене у име фирме. То јест, он је фактички купио кућу на своје име 20. марта 1980. године. Још једна чињеница која се у наше време чини веома чудном јесте да је на затворено закључивање уговора он дошао са адвокатом и кофером препуним готовине — око 800.000 до 850.000 долара. То је безумно! Разлог због којег је он то учинио, као прво, у то време није било закона који кажњавају подмићивање и прање новца, као друго, у то време федералне власти Америке нису знале за њега.

Ако пронађете новац, да ли сте у обавези да, према америчким законима, обавестите власт о ономе што сте нашли?

— Ја не мислим тако. Чини ми се да право на имовину у Америци, поред оних случајева када нађете нешто нелегално — наркотике, оружје, леш, подразумева да све ствари које се нађу у вашем поседу, било да је реч о новцу, брилијантима, злату или другим вредностима, припадају вама.

Очекујемо да нађемо све горе набројано, пошто се Ескобар прославио тиме што је крио по кућама новац, оружје и друге ствари, како би могао брзо да побегне ако затреба. Ако сте у бекству и неко вас прати, прво што ћете узети биће торба са новцем, златом или брилијантима, односно оно најнеопходније.

Претпостављам да ћете ви потпуно демонтирати кућу зато што мислите да је новац сакривен у зидовима, у удубљењима и сличним местима.

— Нико до сада у тој кући ништа није тражио, она је у првобитном стању, реконструкције ту није било. Поред очигледних места — зидова и тавана — новац може да буде сакривен испод базена, фонтане или у темељу. Ове недеље смо позвали у кућу професионалне трагаче, са ехолокаторима, радарима и другом савременом технологијом како би рекли има ли у кући знакова сакривених ствари. У понедељак ћемо позвати кинологе са псима ради потраге за кокаином и другим наркотицима.


КАТЕГОРИЈЕ