САД увеле нове санкцијe Ирану

18-01-2016 09:19:44 | | / vostok.rs |


Овај потез предузет је за мање од једног дана након што су САД и ЕУ укинуле санкције због нуклеарног програма.

Вашингтон је најновијом одлуком наметнуо санкције за 11 компанија и појединце због њихове наводне улоге у развоју иранског програма балистичких ракета

„Ирански програм балистичких ракета представља значајну претњу регионалној и глобалној безбедности, и то ће и даље бити под међународним санкцијама“, изјавио је Адам Сузбин, вршилац дужности подсекретара за тероризам.

„Сједињене Државе ће снажно примењивати санкције против иранских активности изван заједничког свеобухватног акционог плана — Укључујући оне који се односе на подршку Ирана за тероризам, регионалну дестабилизацију, кршење људских права, и програм балистичких пројектила.“

Министарство саопштава да ће блокирати имовину „Марбрука трејдинг“, са седиштем у Уједињеним Арапским Емиратима. Такође су санкционисане компаније и појединци који су укључени у програм балистичких ракета, наводи се у саопштењу.

Санкције које су САД увеле за 11 иранских компанија и за одређене појединце односе се на забрану приступа америчком банкарском систему, а све због њихове повезаности с ракетним програмом Ирана, јавиле су агенције.

Непосредно пре те објаве, ирански председник Хасан Рохани је рекао да ће било какве нове санкције САД наићи на адекватан одговор.