Како заштити Земљу од астероида

18-01-2016 09:50:25 | | / vostok.rs |


Како се Земља може заштитити од опасних астероида? Међународни пројекат Европске уније „Неошилд“ поставио је ово питање руским истраживачима, који кажу да би у првој линији одбране свемирске бојеве главе савршено урадиле посао.

Руски научници сматрају да је у овом тренутку нуклеарна експлозија близу опасног астероида и даље најефикаснији начин да он промени своју путању, и тако се избегне удар, пренела је агенција ТАСС у суботу.

Иако међународни уговори који су на снази забрањују нуклеарно оружје у свемиру у овом тренутку, ако астероид постане реална опасност по живот на нашој планети, „такве забране ће природно пасти“, навела је агенцији руска међународна научна заједница ЦНИМАШ.

Истраживачи су истакли да се најсигурније може утицати на орбиту астероида — далеко у свемиру, доста пре судара свемирске луталице са Земљом.

„У овом случају, нуклеарна експлозија би била таква да се астероид не распадне на мање комаде“, објашњавају руски стручњаци за свемир. Експлозија би изазвала избацивање материјала са површине свемирског тела, стварајући довољно потиска да утиче на његову путању и скрене га у сигурну орбиту.

„Неошилд“ је међународни конзорцијум који се бави претњама по планету Земљу, желећи да предупреди да и људи доживе судбину диносауруса. Већински га финансира Европска комисија, а окупља истраживаче из Немачке, Француске, Велике Британије, Шпаније, Русије и САД.

Примарни циљ пројекта је да детаљно истражи три најизвеснија начина елиминасања претње од астероида: кинетичке ударе, гравитационо ометање и експлозивни метод скретања.

Институт ЦНИМАШ учествује у пројекту „Неошилда“. Институт је део „Роскосмоса“, руске свемирске агенције специјализоване за развој интерконтиненталних балистичких ракета, ракета ваздушне одбране, и њихових погонских јединица.

Руски државни свемирски програм за 2016-2025. годину обухвата мере успостављање националног свемирског центра за откривање потенцијалних претњи од астероида и комета.

Четири сателита „Небосвод С“(Велкин) биће послата да прате потенцијално опасан простор у близини Земље. Два ће бити планетарни стражари циркумтерестријалне Земаљине орбите, а друга два ће бити испоручена у Земљину циркумсоларну орбиту.

Сателити ће моћи да детектују свемирске објекте пречника и неколико метара.

НАСА је 1998. покренула програм НЕО (Near Earth Objects), који идентификује и прати астероиде, комете и велике фрагменте свемирских стена, који би могли бити потенцијално опасни по Земљу. Од септембра 2014. године идентификовано је више од 11.000 објеката већих од 140 метара у пречнику, што чини само 10 одсто онога што је НАСА поставила за циљ — а то је да до 2020. године попише 90 одсто свих објеката у близини Земље.

У децембру 2015. године, руско Министарство за ванредне ситуације објавило је да је предвиђено 11 ситуација када ће велики астероиди доћи у опасну близину Земљи у наредних 35 година.

Први се очекује 12. октобра 2017. године, када ће астероид 2012 ТЦ4, процењује се да има 17 метара у пречнику, проћи поред Земље у Месечевој орбити, промашујући нашу планету за само 115.000 километара — што је мање од трећине удаљености Земље од Месеца (385,000 километара).