„ОКЕАН НА КРАЈУ ПУТЕЉКА“НИЛА ГЕЈМЕНА КЊИГА ГОДИНЕ У БРИТАНИЈИ

20-01-2014 09:15:29 | | / mojenovosti.com |

„ОКЕАН НА КРАЈУ ПУТЕЉКА“НИЛА ГЕЈМЕНА КЊИГА ГОДИНЕ У БРИТАНИЈИ
Британску годишњу награду за најбољу књигу године ( Specsaers National Book Awards) за 2013. годину добио је Нил Гејмен (Neil Richard Gaiman, 1960. ) за роман „Океан на крају путељка „ (The Ocean at the End of the Lane), саопштено је 26. децембра на сајту Награде.

Роман је победио на отовреном интернет гласању у којему су читаоци одабирали набоље дело међу десетинама других кандидата чија су имена објављена 11 . децембра на свечаној церемонији.Највећи конкуренрти су му били Роберт Харис, Кејт Атисон,као и аутор дечјих књига Дејвид Вилијамс.

Нил Гејмен је раније добио награду као најбољи писац у категорији аудио књига , а аудио верзију романа којим је победио сам је читао и снимао.

Иначе, ширу листу за сваку номинацију награде Specsavers Nationale Book Awards бира жири од 50 експерата у области књижевне критике, издаваштва и књижарске мреже Велике Британије. Победнике у поједним категоријама бира 750 академика награде.

Исповест главног јунака

У најновијем, одликованом делу Нила Гејмена, главни јунак се исповеда о свом животу почевши од детињства кад му је било само 7 година.

„.Десило се да је станар који је изнајмио собу у стану дечаковх родитеља позајмио аутомобил који је припадао породици станодаваца и погинуо у саобраћајној несрећи. Тај догађај је подстако неко давно запретано зло од којег се јунака спашава захваљујући трима женама које живе на напуштеној фарми.

Подсећамо да је у 2012.г. за њабољу књигу године у верзијиSpecsavers Nationale Book Awards проглашен еротски роман Е.Л. Џејмс “ 50 нијанси сивог “.

„Океан на крају путељка „ Нила Гилмена објављен је 2013. и то је његово последње публиковано дело.Он је аутор и других позантих дела међу којима су „Амерички богови“, „Деца Анансиа“, „Звездана прашина „ „Коралина“ ( ове две последње књиге су му екранизоване )

Џо Рајт снима филм по роману „Океан на крају путељка „

Британски режисер Џо Рајт се још од изласка романа спрема“Океан на крају путељка „ у јуну ове године , спрема да га пренесе на фимско платно, саопштено је на сајту Deadline. Међутим, Fokcus Fetarus и компанија Playtone чији је оснивач Том Хенксон
стекли су право на екранизацију „Океана...“

Још нема информација кад ће почети снимање филма и који ће све глумци у њему играти.

Подсећамо да су у филму „Ана Карењина „ коју је 2012. по славном роману Лава Толстоја снимио Џо Рајт ( оскар за костиме ) играли Кира Најтли , Џуд Лоу и Арон Тејлор Џонсон.

Редитељ Џо Рајт је позант и по другим екранизацијама књижевних дела као што је „Гордост и предрасуде „, а снимио је и филмове „Солиста“, „Искупљење „, „Хана. Савршено оружје“.

Нил Гејмен предавач на факултету дрмаских уметнопсти у Њујорку

Лауреат овогидишње британске књижевне награде за књгу године, енгелски писац и сценариста Нил Гејмен, је постао предавач на колежу за позориште Бард у Њујорку ( Bard College), објављено је на сајту школе.

Гејмен ће предавати и на Факултету драмских и извођачких уметности .

У првом семестру ће држати предавања студентима на одсеку уметности као и на одељењима лингвистике и књижевности.Основаће и књижевну радионицу са темама о различитим прилазима уметничком стваралаштву, а посебан тематски криг биће: фантазија и фантастика,значај фантазије данас.

Свестран стваралац

Педесетдвогодишњи Нил Гејмен се огледа у различитим књижевним жанровима и формама. Он пише прозу,поезију филмска сценарија ,драме , биографоије, комиксе ,текстове за песме ,бави се новинарством.

Енциклопедијско издање „Речник књижевних биографија „ ( Dictionary of Literary Biography ) у којој су сакупљене информације о америчким и бритнским ауторима ,укључило је Нила Гејмена у 10 најбољих савремених писаца постмодерне.