ИЗЛОЖБА 15 СЛИКАРА ЗА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦУ ГАЛЕРИЈЕ

20-01-2014 09:47:05 | | / mojenovosti.com |

Галерија Центра за културу ( ЦзК) у Старој Пазови обележила је ових дана десетогодишњицу свог деловања на најбољи могући начин:репрезентативном заједничком изложбом 15 академских ликовних уметника који или потичу или делују у овој сремској општини.

Управник Галерије мр уметности и сликар Марјан Каравла је поводом обележавање јубилеја оснивања Галерије , подсетио ствараоце , верну галеријску публика и званичнке, на време кад су пре тачно 10 година тадашњи министар културе у Влади Србије Бранислав Лечић и ондашњи директор ЦзК ,Горан Јовић , заједнички отоврили и Галерију и прву изложбу у њој шест старопазовачких академских сликара и једног вајара :Мире Бртке, Павела Попа ,Јана Агарског,Зорана Качаревића, Марајна Каравла ,Јожефа Клаћика и Јана Ступавског ( скулптора ).

Тај старопазовачки ликовни круг тада оформљен и учвршћен значајним именима ликовног живота не само овог краја, у протеклој деценији је проширен и обогаћен са још осам младих академских ликовних ствралаца рођених у овој средини , са којом су на различите начине повезани, који су се и у вој свечаној прилицици, поводом јубилеја Галерије представили са по једним својим радом, а то су : Мартина Каравла Хлода ( рођена сестра Марјана Каравле),Слободанка Лазовић,Ксенија Јовишевић,Александра Ђурић,Марија Гужвица, Теодора Балабановић,Немања Голијанин и Владимир Дошеновић.

Посетиоци ове јубиларне ликовне свечаности су из поздаравне речи мр Марајана Каравле саазнали да су у протеклој деценији у Галерији одржане 102 изложбе , претежно самосталне , сликара из Србије, али и из иностранства ,разних поетика , појава и ликовног израза.

У информативном, лепо обликловаом каталогу који прати Изложбу „Петнаесторице „ из Старопазовачког ликовног круга, наведена су иемна свих сликара који су у овом невеликом ликовном простору излагали током протекле децније,као и заједничке изложе међу којима су били Уметници са Петровардина,Словачко удружење уметника из Братиславе, Иконописци Војводине, Словачка наива из Ковачице,Академија Едуконс,репрезентативна изложба посвећена 240. годишпњици досељења Словака у ове крајеве и друге.

Од самосталних изложби највећу пажњу публике су привукли поставке радова Мире Бртке, Павла Попа, Саве Стојкова, Маје Ердељанин, Драгана Стојкова, Алкесандре Ђурић,Звонимира Костића Паланског, Лазара Лечића, Радислава Тркуље,Милимира Филиповића Филимира ,Омаж Фриди Кало,Светлане Нинковић,Данила Вуксановића,Андреја Тишме,Јаноша Месароша и дригих.

Историчарка уменрости и члан Савета галерије , Мира Жакула је подсетила да је Галерија основана са циљем „ да буде и простор који ће свакако да окупља људе и идеје , добре предлоге , иницијатиове , занимљиве пројкете.“ По њеним речима „ Галерија делује по принципима рада мањег културног центра, а изборила се и за статус престижног изложбеног простора и значајне инститиције културе.“

Изложбу,која ће бити отоворена до 8. јануара 2014. официјлено је отворио Милорад Ђурић, заменик Покрајинског секретара за културу Бранко Ракочевић.