ШЕКСПИРОВ ГЛОБ ТЕАТР ОТВОРИО НОВУ СЦЕНУ

20-01-2014 10:10:38 | | / mojenovosti.com |

Позоришни живот Лондона од 15. јануара је богатији за још једну сцену:отворено је позориште „Сем Ванамејкер „( Sam Wanamker), саграђено по обрасцу енглеског краљевског позоришта XVII века, јавља Скај њуз ( Sky News).

За разлику од класичног Шекспировг Глоб театра, новоотворено позориште има кров ,што омогућава да се представе играју током целе године без обзира на времеске прилике.

Позориште „Сем Ванамејкер „ ради у саставу компаније „Shakespeare 's Glob“ која такође управља лондонским Глобом,изграђеним 1997. по цртрежима Шекспировг позоришта.

Прва премијера изведена у новоизграђеном позоришту била је „Војвоткиња Марфи „( The Duchess Of Malfi) по драми Џона Вебстера ( John Webster ) у режији Џема Артерона (Gemm Arterton).

Како прецизира Скај њуз,блистава глумачка игра и редитељска инвенција су још више дошли до изражаја пошто је представа играна под свећама, као јединој бинској расвети .Саобразно правилима , све представе у позоришту „Сем Ванамејкер „ биће извођене по делима писаца Шекспирове епохе и играће се под свећама , као што је то било пре 400 година.

Особеност новог позоришта је у конструкцији сале са 340 седишта.Прострорије одељене птретежно природним дрветом пројектоване су на основу цртежа изXVIIвека ; гледаоци у дворани седе у редовима један поред другог одељени дугачким пролазом, па с тако да би се видела сцена мора се стално глава окретати на страну.

На свечаности отварања позоришта била је поред осталих званица присутна и Зои Ванамејкер (Zoe Wanamaker) кћерка Сема Ванамејкера , глумица, која је играла у филмовима о Хари Потеру.

Сем Ванамејкер ( 1919-1993) је амерички глумац који је основаоShakespeare 's Globеи иницајтор обнаваљање Глоб театра. Зато је ново позориште добило његово име.