Приштина пред поразом - јача улога Унмика?

19-01-2016 05:38:27 | | / vostok.rs |


Осам година од самопроглашења независности очекује се да ће Косово доживети највећи пораз у настојањима да се легитимише као држава, јер је планирано јачање улоге Унмика, пренела је приштинска „Газета Блиц“.

Дипломатски извори из Њујорка су за РТВ Дукађин рекли да надлежни комитети Генералне скупштине УН усвајају план за реорганизацију Унмика, која обухвата и враћање Унмику надлежности које је предао Еулексу када је европска мисија стационирана на Косову.

На тај начин, преноси Газета Блиц, план који је до сада прошао више комитета и у априлу или мају требало би да прође и буџетску комисију, омогућиће да од јуна Унмик формира Дирекцију за владавину закона и корективне службе.

Исти извори су објаснили да то подразумева и одузимање овлашћења Еулексу из области владавине закона, али не обавезно и укидање ове европске мисије, јер би у процесу реконструкције могао да задржи саветодавна и менторска овлашћења везана за косовске институције.

Такозвани премијер Иса Мустафа, министри спољних послова Хашим Тачи, унутрашњих послова Скендер Хусени и за првосуђе Хајредин Кући су са тим упознати, али до сада нису ништа рекли у јавности, пише лист.

Док косовске институције ћуте, мисија Унмик на Косову је прошле недеље узела нове просторије за смештај особља, наводи се и оцењује да би „поновно јачање Унмика подразумевало значајно слабљење државности Косова и успостављање новог правног поретка“.