ГОДИНА ПОСВЦЕЋЕНА ЕЛ ГРЕКУ

21-01-2014 08:55:16 | | / mojenovosti.com |

Јубилеј прати богат и разноврстан програм посвећен том датуму,
у оквиру којег ће се у Шпанији одржати велики број интересантних манифестација –изложби, сликарских и музичких фестивала,презентација, јављају шпански медији и портали.

Прва од изложби посвећена Ел Греку већ је отоврена у Мадриду, у Музеју Тисена-Борнемисе .

Невелика изложба „Из Италије у Толедо „

Експозија отворена под насловом „Из Италије у Толедо „ је минијатурна и садржи само четири платна настала у различитом добу и приказана публици након њихове рестаурације.

Само четири рада, али и она су сасвим довољна да се приакже како се мењао ликовни рукопис Ел Грека у време кад се учио занату од великих италијанских мајстора( у Венецији је био примљен у атеље код Тицијана, док се у Риму упознао са ставаралаштвом Микелнађела) пре него што ће се пресечлити у Шпанију на службу код краља Филипа II.

Грку Доминикосу Шпанци дадоше име Ел Греко

Пошто му је кршетно тешко име Доминкос Теотокопулос Шпанцима било тешко да изговре, прозваше га просто Ел Греко , по његовом грчком пореклу.
Он је практично цео свој живот провео у Толеду, древној престоници Шпање, где је и умро 1614. г.У Толеду је Ел Греко и сахрањен и у том граду је данас сабран највећи део његовог сликарског наслеђа.

И на изложби у музеју Тисена-Борнемиси у Мадриду, која ће бити отворена до 2.марта ,све четири изложене слике су позајмљене из Толеда.

Штафету из Мадрида прима Толедо

Штафету из Мадрида прима Толедо. У тамошњем Музеју де Санта Круз, у капели Сан –Хозе,и на другим местима обједињена општом темом јубилеја , у периоду од 14. марта до 14. јуна одржаће се највећа икад приређена изложба радова генијалмог сликара под називом „Грк из Толеда“.

У Музеју Прадо две велике и интересантн изложбе

У дворанама Музеја Прадо биће организоване две велике и врло интересантне изложбе посвећене стваралаштву великог генија : прву заједно приређују Национална библиотека и Фонд „Ел Греко „ и одржаће се од 31.марта до 29. јуна под називом“Библиотека Ел Грека „.

Друга поставка која ће бити одржана од 24. јуна до 5. октобра под називом „Ел Греко и савремено сликарство „ има за циљ да укаже на утицај Ел Грека на стваралаштво сликара XIX-XX века –Пола Сезана,Едурада Манеа,Џексона Полока,Пабла Пикаса и других .

Овај изложбени програм широких размера Шпанија је оставрула захваљујући сарадњи и помоћи добијеној од највећих светских музеја и галерија у којима се у сталним поставкама чувају дела овог сликарског великана из 17. столећа.
На главним експозицијама јубиларне године биће изложена Ел Грекова платна која се чувају у САД,Мексику, Великој Британији,Француској,Немачкој, Швајцарској, Данској, Шведској, Русији.
Ел Грекове ретроспективе великих размера су ретке у свету. Изузеци су две одржане у Немачкој: 1911. и цело једно столеће после тога (2011) у Диселдорфу , само у једном граду, без икаквих изгледа да се у том обиму икада игде понови.
Осврт на ту Ел Грекову ретроспективу доносимо као прилог овом тексту.