Путин позвао Јевреје да емигрирају у Русију

20-01-2016 09:50:18 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин позвао је Јевреје да емигрирају у Русију након што се председник Европског јеврејског конгреса Вјачеслав Кантор пожалио да је статус Јевреја у многим европским земљама гори него што је био након Другог светског рата.

„Нека дођу код нас. Из Совјетског Савеза су одлазили, сада нека се врате“, рекао је Путин и додао да не мисли да је ситуација по питању антисемитизма толико лоша.

„Видео сам неке репортаже у којима се говори да се Јевреји плаше да да ставе на главу кипу (капа коју Јевреји носе), да поједини чак покушавају да сакрију своју националност, иако не мислим да је све тако лоше“, рекао је руски председник.



Кантор је, са друге стране, поручио Путину да је он „одувек био, остао, и изразио наду да ће и у будуће бити пријатељ јеврејског народа“, додавши да је у Европи све присутнији антисемитизам због којег Јевреји полако напуштају Стари континент.

Поред тога, рекао је Кантор, Европски јеврејски конгрес подржава Русију у борби против терориста ДАЕШ-а јер „руска авијација не брани само интересе Русије, већ и штити Европу“, пренеле су РИА Новости.

Истовремено, Путин је рекао да је Европски јеврејски конгрес савезник Русије у борби против антисемитизма и захвалио се тој организацији због напора против глорификације нацизма.

„Ваша организација је једна од највећих невладиних структура која се заједно са Русијом бори против ксенофобије, антисемитизма и екстремистичких погледа на свет. Такође, ви сте наши савезници у очувању сећања на катастрофалне последице Другог светског рата – катастрофе која је изазвала највећу штету човечанству“, рекао је Путин.