Које су главне претње за безбедност Русије

20-01-2016 08:56:53 | | / vostok.rs |


Ниска конкурентност економије, зависност од извоза сировина, технолошко заостајање, као и низ других аспеката значајно умањују безбедност Русије, пише у новој Стратегији националне безбедности земље.

Према речима помоћника секретара Савета безбедности Русије Сергеја Вахрукова, у документу се међу главним претњама наводе висока зависност од спољноекономске конјунктуре, неуравнотеженост националног буџетског система, недовољан обим ресурса за кредитирање, незаштићеност националног финансијског система.

Међу тим задацима су и смањење нивоа међурегионалне диференцијације у социјално-економском развоју субјеката Русије и повећање ефикасности државне управе у економској сфери.

Претпоставља се да ће реализација постављених задатака бити обезбеђена целим комплексима мера, међу којима су развој индустријско-технолошке базе и национално иновационог система, као и повећање инвестиционе привлачности земље.

Осим тога, планирано је да се посвети посебна пажња унапређењу финансијског и банкарског система, развоју приоритетних сектора националне економије и побољшању пословне кризе.

Један од најважнијих приоритета су улазак Русије међу земље-лидере по обиму бруто националног дохотка и успешна борба против унутрашњих и спољних претњи.

„Стратешко ограничавање се врши путем подршке нуклеарног потенцијала ограничавања на завидном нивоу, као и Оружаних снага“, рекао је заменик секретара Савета безбедности Русије.