НАТО генерал: Претња број један Русија, не избеглице

21-01-2016 09:01:11 | | / vostok.rs |


Шеф Војног комитета НАТО-a, чешки генерал Петр Павел, изјавио је да за западне војне савезнике претња број један није избеглички талас, него је то и даље Русија, која има нуклеарно оружје, а не оклева да крши међународно право.

„Уколико погледамо која претња је озбиљнија, онда је држава која има свој нуклеарни војни арсенал, укључујући нуклеарно оружје, а не стиди се да прекрши међународне споразуме, без сумње ризик број један“, рекао је бивши начелник Генералштаба чешке армије Павел за словачки лист „Деник Н“.

Генерал је додао да је проблем избеглица, иако мањи него Русија, хитнији, и да тренутно утиче непосредно на живот у државама-чланицама НАТО-а.

„Претња везана за Русију, без обзира на озбиљност, и даље је само потенцијална. Не утиче на нас непосредно као избегличка криза коју су изазвали проблеми с исламским екстремизмом“, рекао је Павел.

Шеф Војног комитета НАТО-а одбио је као неосноване тезе које гласно заговарају председник Чешке Милош Земан и председник Владе Словачке Роберт Фицо да Европа није суочена с избегличким таласом, ни сеобом народа, већ да је реч о добро организованој инвазији на Европу у режији ДАЕШ-а.

„Плашим се да тврдња да неко централно координира избегличку кризу нема потврду у анализама обавештајних служби које су доступне свим чланицама НАТО-а. Тешко да бих могао да подржим то нагађање“, рекао је Павел.

Према обавештајним анализама на које се позвао Павел, избеглички талас изазвали су сукоби у неким деловима света, а подстакла га је и политика отворених врата неких европских земаља.

Павел је, такође, демантовао уобичајене тврдње званичника чланица Вишеградске групе да 90 одсто таласа чине економски мигранти.

Према његовим речима, није тајна да већина избеглица потиче из земаља које су погођене неким сукобом: из Сирије, Авганистана или Либије, где још бесни грађански рат.

„Морамо, наравно да узмемо у обзир да део (избегличког таласа) чине економски мигранти који су на пут кренули једноставно да побољшају своју социјалну и економску ситуацију. Њихов број је порастао због отворености неких европских држава“, рекао је Павел.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут