Руски процесор ускоро на светском тржишту

21-01-2016 09:16:33 | | / vostok.rs |

Почетком 2016. године креће серијска производња првог руског процесора Baikal-T1. По речима произвођача, процесор је већ наручило 20 страних компанија.


Руска компанија „Байкал Электроникс” почетком 2016. године планира да покрене серијску производњу процесора са два језгра Baikal-T1. У првој партији ће бити произведено око 100 хиљада ових уређаја. По речима произвођача, процесор је већ наручило 100 компанија, од тога 20 из иностранства. Један од купаца је, на пример, тајвански Lanner, произвођач рачунара који се уграђују у друге апарате. До 2020. године „Байкал Электроникс” планира да прода најмање 5 милиона својих процесора на домаће и страно тржиште.

Baikal T-1 је први чип руске производње за коришћење у комерцијалне сврхе. Донедавно су руске компаније правиле процесоре углавном за војне потребе. Нови производ ће коштати око 60 долара по комаду. Према речима представника компаније Андреја Малафејева, цена је тржишна, јер се ради о комплетном систему са интерфејсима који има све функције рачунара.

Директна конкуренција процесору Baikal T-1 су процесори америчких компанија Broadcom и Freescale, сматра Валериј Шунков, руководилац линије микроелектронике у огледно-конструкторском бироу „Пятое поколение” („Пета генерација”). Ове серије су направљене специјално за рутере, за опрему уз дигиталне телевизоре и за кућне апарате. Такви процесори коштају 50-70 долара.

По мишљењу Глеба Мишина, генералног директора компаније Lenovo за Русију, Заједницу независних држава и Источну Европу, има смисла правити уређаје на бази процесора „Байкал Электроникс” уколико државним структурама у Русији буду уведена ограничења у погледу набавке технике. У овом тренутку те структуре нису обавезне да имају руски процесор.

„Бајкал Електроникс” планира да направи четири процесора, од којих ће један бити намењен персоналним рачунарима. По Мишиновим речима, уређаји Lenovo им се могу прилагодити, али ће компанија то учинити тек када произвођач понуди конкурентну цену или ако државне компаније буду заинтересоване за уређаје са руским процесором.

Ирина Јузбекова,
Рускареч