Источноевропске земље безбедније за Јевреје него Запад

21-01-2016 10:26:12 | | / vostok.rs |


Позив који је руски председник Владимир Путин упутио Јеврејима да из Европе емигрирају у Русију показује феномен који постаје све очигледнији, а то је да су земље источне Европе тренутно постале безбедније за Јевреје него што је то случај на Западу, изјавио је председник Комитета за координацију јеврејских организација у Белгији Серж Розан.

„То што је рекао Путин можда се и може делимично протумачити као шала… Међутим, из перспективе западноевропских Јевреја, који су због притисака антисемитизма из доба Руске Империје и Совјетског Савеза отишли у Европу, интересантно је посматрати како је тренутно положај Јевреја у источној Европи безбеднији него у земљама Запада“, рекао је он.

Иако постоји одређени антисемитизам у источној Европи, истакао је Розан, ретко где је могуће видети полицију која чува синагогу, као што је то случај у Паризу или Бриселу.

Француско-јеврејски писац и новинар Халтер Марек, са друге стране, сматра да Путин овим жели да одговори Европи која на све начине покушава да га подучи.

„Европска комисија све време даје часове етике руском председнику изјавама: ’Он то не уважава… он то не поштује‘. Самим тим, чим угледа шансу да им узврати, Путин то и учини. И то са задовољством! Могу се чути изјаве о томе како се у Русији са ниподаштавањем односе према малим народима, иако се Јевреји у Француској плаше да ставе кипу упркос говоранцијама министра Лорана Фабијуса“, рекао је он.

Путин, према речима Марека, управо тако и одговара својим противницима: „Уздај се у се и у своје кљусе“.

„Постоји Јеврејски аутономни регион са престоницом у Биробиџану, граду на Далеком истоку Русије. Својевремено сам писао у израелским медијима о томе како би Јевреји тамо могли да оформе офшор-зону за бизнис. То је сасвим други свет, будући да су тамо близу Кореја, Кина, Индија… Уколико би они имали било какве проблеме, могли би да се обрате Јеврејима из Јапана“, објашњава Марек.

Наравно, наставља он, Јевреји неће масовно кренути да се селе у Биробиџан, иако би појединци могли да искористе ту прилику.

„То је јединствен регион, поред Израела, где постоје јеврејске школе, где глумци у позориштима говоре на јидишу, где улице имају и руске и јеврејске називе. Можда Путинова изјава делује као шала, али он је у праву када подсећа на могућности које

Јевреји не користе“, истакао је Марек.

Он је додао и да се недавно у Стразбуру појавила туристичка агенција која организује туре у Биробиџан и, како је рекао, једном месечно туристи отпутују на Далеки исток

Русије и врате се веома срећни.

„Чини ми се да је тај регион недовољно искоришћен у економском смислу, те да ће се интерес временом пројавити“, закључио је Марек.