Ако Финска уђе у НАТО, Русија ће предузети мере

21-01-2016 10:50:05 | | / vostok.rs |


Русија ће предузети мере ако Финска уђе у НАТО, и то финске власти треба да имају на уму, изјавио је у интервјуу за лист „Хувудстадсбладет“ бивши шеф обавештајне службе те земље пуковник Сакари Валинма.

Последњих година пуковник Сакари Валинма је активно пратио развој војно-политичке ситуације у Русији и обратио пажњу на јачање њене одбрамбене способности.

„Финска треба да призна да за суседа има супердржаву која у последње време активно увећава моћ, модернизујући технику, изводећи како раније планиране војне вежбе тако и ненајављене војне вежбе — нови феномен“, сматра он.

Ипак, јачање руске војне моћи не повлачи директно војну претњу за Финску, а финска обавештајна служба није успела да нађе никакве назнаке таквих претњи.

Валинма, ипак, наводи озбиљност позиције Русије према НАТО-у. Он сматра да Москва одавно покушава да омете Хелсинки да уђе у Алијансу. Руска позиција је јасна — ако се Финци придруже Алијанси, Москва ће реаговати. У Хелсинкију о томе морају да воде рачуна.

„Наравно, на крају крајева, улазак у НАТО је унутарполитичко питање за Финску, али ми не можемо само да уклонимо претензије суседне државе, слежући раменима“, објаснио је Валинма.