Владивосток - град дијаманата

21-01-2016 11:18:07 | | / vostok.rs |


Русија је највећи светски произвођач дијаманата, док је Кина тренутно други по реду потрошач тог драгог камена на свету. Велике количине овог минерала из Русије, захваљујући добрим поморским везама, увози и Јапан.

Потпредседник руске владе Јуриј Трутнев позвао је на почетак преговора са купцима из Кине, којима би, како је рекао, требало поставити питање: „Да ли би можда вама било згодније да купујете дијаманте у Владивостоку, а не у Антверпену (где се такође налази велика берза)?“.

Како каже, с обзиром да влада велико интересовање, у руском далекоисточном граду Владивостоку ће ове године бити отворена берза дијаманата.

Председник руске групе компанија „Карат“, која се бави производњом брилијаната Константин Буњин је, коментаришући ову изјаву, за кинеску редакцију Спутњика рекао да је потребно време за успостављање царинских испостава и усаглашавање царинских дажбина, али да битно је да се ово питање разматра на нивоу руске владе.

Буњин најављује сарадњу берзи у Владивостоку и Шангају.

„Са њима треба усаглашавати детаље, јер другог партнера у Кини нема, јер је берза једина институција задужена за увоз производа од дијаманта“, рекао је он.

Он се нада да ће влада у Пекингу имати слуха за овај пројекат, с обзиром да активност владиних структура у Кини значи веома много.

„Рецимо, уз подршку владе је берза злата у Шангају била регистрована за шест месеци, док је Шангајска берза дијаманата прорадила за само девет месеци“, наставља Буњин.

Заменик министра финансија Алексеј Моисејев је на маргинама Источног економског форума у Владивостоку рекао да ће руске власти пажљиво проучити искуства шангајске берзе.

Он каже да велику пажњу руских економиста привлачи механизам „један шалтер за све“, који омогућава да се на једном месту реше сва питања поводом извоза и увоза дијаманата.

Потражња за дијамантима, као и за неким другим врстама луксузне робе у Кини, тренутно опада. Важну улогу у томе има и рат против корупције који је прогласио Пекинг.

Међутим, према мишљењу аналитичара, за пет до десет година ће потражња у Кини расти брже него у остатку света. Према актуелним подацима, кинески удео на светском тржишту дијаманата износи око 13 одсто.