"Гаспром" гарантује гас Србији

21-01-2016 09:40:55 | | / vostok.rs |

Руски гигант ће обезбедити Србији потребне количине плавог горива без обзира хоће ли се градити или не нови гасоводи


Руски гасни гигант "Гаспром" ће ове године али и убудуће обезбеђивати довољне количине плавог горива без обзира на то хоће ли се градити нови гасоводи којим би се Русија повезала са јужном Европом. У 2015 години обим испоруке гаса Србији повећан је на 23,6 посто што је износило 1,7 милијарди кубних метара. То је главна порука са састанка председника "Гаспрома" Алексеја Милера и амбасадора Србије у Москви Славенка Терзића.

У току разговора Алексеја Милера и Славенка Терзића посебна пажња је посвећена ефикасном раду гасног складишта "Банатски Двор" и његовој улози у обезбеђивању довољних количина гаса корисницима у Србији и Босни и Херцеговини.

Речено је да су за период јесен зима обезбеђење сто посто потребне количине плавог горива. Било је речи и о проширивању складишта гаса у складу са Меморандумом о разумевању који су потписали "Гаспром" и "Србија гас" у 2015 години. Да подсетимо, 2013. је потписан дугорочни уговор о снабдевању Србије руским гасом у периоду од 10 година.

За Србију је важно што јој "Гаспром" гарантује довољне количине гаса тим више што се у Кијеву све гласније говори о намери да поскупе транзит преко Украјине чиме се противи Москва. Инсистирање Кијева би могло да изазове нову гасну кризу.

Минулих дана бугарски премијер Борисов је најављивао могућност реанимације "Јужног тока", али је из Кремља брзо стигао деманти. И министар енергетике Александар Новак је изјавио да од тог гасовода нема ништа. Замрзнути су и преговори о "Турском току" због погоршања односе Москве и Анкаре. У садашњем тренутку једину реалну перспективу има "Северни ток 2" јер Немци отворено кажу да им треба гас из Русије.

Б.Влаховић,
Новости