СЛИКА „КРИК“ СЛАВНОГ НОРВЕШКОГ ЕКСПРЕИОНИСТЕ И ДАЉЕ ОБАВИЈЕНА МИСТЕРИЈОМ

24-01-2014 08:12:12 | | / mojenovosti.com |

На данашњи дан, 23. јануара ,пре 150 година ,рођен је прослављени норвешки сликар експресиониста Едвард Мунк. Своју најпозантију слику „Крик“ је урадио у четири верзије и свака од њих је и даље обавијена мистичним тајнама, а замисао сликара до данашњег дана још увек има више различитих тумачемја.

Крик природе

Сам Мунк је објашњавајући замисао платна признао да је желео да изрази „крик природе.“

„Ишао сам путем с пријатељима.Сунце је стало. Небо је постало крваво –црвено.Одједном ме ухвати туга.Стајао сам смртно уморан на фону тамног небеског свода.Фјорд и град су висили на огњеним језицима пламена.Заостао сам од пријатеља.Дрхтећи од страха,чух крик природе „.

Ове речи сликар је уграрвирао на раму једне од верзије „Крика“.

Крвавао-црвено небо због ерупције вулкана Кракатау?

Историчари уметности и ликовни критичари су различито тумачили оно што је насликано на платну „Крик“.

По једном од њих , крваво –црвено небо могло је настати због ерупције вулкана Кракатау до које је дошло 1883.г.Вулкански пепео је је обојио небо у цвено –та појава се могла посматрати у источном делу САД, Европе, Азије ,од новембра 1883. па све до фебруара 1884.Могао је видети и Мунк.

Плод Мунковог психофизичког растројства ?

По другом тумачењу, ово уље на платну је настало као плод сликаревог психофизичког растројства. Познато је да је Мунк боловао од маникално- депресивне психозе , целог живота су га мучили страхови и кошмари,депресија и усамљеност.Своју болест је хтео да олакша и неутралише алкохолом, наркотицима и коначно тиме што је четири пут пренео на платно.

Болест, безуимље и смрт- Мункови црни анђели

„Болест, безумље и смрт су црни анђели који су стајали на стражи мог уточишта и пратаили ме целог живота“, писао је Мунк о себи.

Егзистенцијални ужас,понижвајући и панични,ето шта је изражено
на слици,тврде историчари уметности.Тај ужас је тако снажан да се буквално обрушава на гледаоца који се и сам одједном пртетвара у фигуру на предњем плану слике заклањајући главу рукама –како би заштитили себе од „крика „ , реалног или измишљеног, свеједно.

„Крик“ као пророчанство ужаса XX века

Неки су склони да у „Крику „ виде пророчанство.Тако копредседник аукционе куће Сотби ( Сотхевy'с), Дејвид Норман, којему се посрећило да прода једну верзију из серије „Крика“ за 120 милиона долара , сматра да је Мунк у својим радовима пророк XX века са његовим двама светским ратовима , холокаустом,еколошким катастрофама и нуклеарним оружјем.

Све верзије „Крика „ су проклете

Присутно је и веровање да су све верзије „Крика „проклете.

Историчар уметности Алексанадр Пруфрок , експерт за Мункво сликарство , сматра да је је постојње мистике поткрепљено реалним догађајима .

Десетак људи који су на овај или онај начин дошли у контакт с платнима из серије „Крик“ се разболело, свађало се с блиским особама, падало у тешку депресију или је изненада умирало.Све је то „Крику“ створило лошу репутацију .

Пред једним службеником музеја случајно се откачило платно „Крика“и пало.Неко време након тога службеник је осетио страшну гавобољу , напади су постали све учесталији и јачи и на крају крајева је тај службеник извршио самоубиство.

Посетиоци музеја до дана данашњег гледају слику са стрепњом.

Сама фигура ни човека , ни привиђења на слици „Крик“ и даље изазива мноштво спорова.

Бесполна бића на слици –инспирисана перуанским мумајама ?

Године 1978. историчар уметности Роберт Розенблуим је изнео интерсантну претпоставку да је бесполно биће са предњег плана „Крика“ можда инспирисано перунаском мумијом коју је Мунк видео на Светској изложби у Паризу 1899.г.

Неке друге коментаторе то бесполно биће са предњег плана „Крика“ асоцира на скелет,ембрион, па чак и на сперматозоид.

Подсећамо да је Мунков „Крик“ нашао примену у масовној култури. Творац позанте маске из филма „Крик“ је био инпсирисан ремек –делом норвешког ескпресионисте.