И Наполеон хтео да служи у руској војсци

23-01-2016 11:43:19 | | / vostok.rs |


Невероватно, али истинито — Наполеон Бонапарта је могао да постане велики руски војсковођа.

Русија је 1788. године сакупљала волонтере за учешће у рату против Турске. Генерал-губернатор Иван Заборовски, командант експедиционог корпуса стигао је у Ливорно, како би позвао хришћане-волонтере у рат: Албанце, Грке, Корзиканце.

У то време, Наполеон је са одличним оценама завршио Париску војну школу са чином поручника. Он је тада поднео захтев да служи у руској војсци.

Ипак, само месец дана пре подношења Бонапартине молбе, руска армија објавила је указ — узимати стране официре у руски корпус уз смањењем за један чин. Наполеона није задовољио овај услов. Добивши написмено одбијање, Наполеон је успео да издејствује да га прими шеф руске војне комисије. Међутим, то није дало резултата и Бонапарта је излетео из кабинета Заборовског обећавши да ће понудити своје услуге краљу Пруске: „Краљ Пруске ће ми дати чин капетана!“. Као што се зна, каријера амбициозног Бонапарте је ипак заблистала у Француској. Краља Пруске није молио ни за шта, а касније је и освојио Пруску краљевину, а самог краља претворио у вазала Француске.

Шта га је подстакло да поднесе молбу да служи у војсци Русије? Наполеон је 1784. године ступио у Париску војну школу. Међутим, прве школске године десила се несрећа: у фебруару 1785. године умро му је отац Карло Бонапарта од исте болести од које ће и сам Наполеон касније умрети — рака желуца. Породица је остала без новчаних средстава. У старијег брата, Жозефа, нису полагане велике наде: он је био неспособан и лењ, па је 16-годишњи Наполеон преузео на себе бригу о мајци, браћи и сестрама. Након једногодишњег боравка у Париској војној школи, он је изашао 30. октобра 1785. године са чином потпоручника и одмах почео да тражи посао.

Касније, када је Наполеон већ постао војсковођа, активно је почео да проучава војно-економску ситуацију у Русији, али, у целини, војна психологија руског друштва, посебно тактичке, оперативне, стратешке специфичности делатности руских генерала нису му биле разумљиве. Да је Наполеон пожурио да преда захтев за ступање у руску службу само месец дана раније, могао је постати руски генерал и највероватније, историја читаве Европе и света била би потпуно другачија.