Кина „покорава“ Европу преко Пиреја

23-01-2016 11:51:23 | | / vostok.rs |


Кинези више него задовољно трљају руке после куповине луке Пиреј, с обзиром на њен веома повољан географски положај и њихову жељу да одатле полако „покоре“ Европу својом робом.

Истовремено, Москва добро познаје и тумачи садашњу геополитичку ситуацију и зато Кина мора размењивати искуства са Русијом.

Кинеска компанија „Коско“ је понудила скоро 370 милиона евра за 67 одсто највеће грчке трговачке луке. Куповина ове луке део је кинеске стратешке концепције „Једна зона, један пут“, где се најпре мисли на економску зону која ће се развијати око новог „Пута свиле“ — и то и копном и морем.

„У оквиру ове стратегије Кина већ користи луке у Бангладешу и Мијанмару, а предлог је упућен и Египту, да се преко Суецког канала придружи Путу свиле", каже за Спутњик Ву Феј, кинески политиколог и професор Факултета зa новинарство и комуникације Универзитета у Гуангџоу.

Кина посматра луку Пиреј као важан инструмент за привлачење европских држава у економски пројекат новог „Пута свиле“. Грчка је на ивици банкрота, с обзиром да се међу првима нашла на удару европске дужничке кризе, а ни политичку ситуацију у земљи такође не бисмо могли назвати стабилном.

Ипак, кинеска страна је уверена да се пословна трансакција може у потпуности реализовати и да Грчка као држава неће успоравати или ометати овај процес. Кина има одређене сумње, јер се показало у претходном периоду да грчка страна није успела да спроведе све обавезе које је на себе преузела чланством у ЕУ.

„У пројекту ’Пут свиле‘ и ’Једна зона, један пут‘, Грчка је сада кључна држава. Сматрам да Кина мора да проучи инвестициону потражњу Грчке и да разради читав пакет инвестиционих пројеката, а не само да преузме луку“, мисли Ву Феј.

Професор додаје да Кина у овом смислу мора да ојачава контакте са Русијом, како би концепција „Једна зона, један пут“ заиста могла бити реализована. У противном, каже Феј, Кина се може суочити са инвестиционим крахом као што је то био случај у Уругвају, Бразилу, државама Северне Африке.

„Москва добро познаје и тумачи садашњу геополитичку ситуацију и зато Кина мора да размењује искуства са Русијом. Кина такође мора да ’позајмљује‘ различите приступе других држава и да се консултује са онима који важе за најбоље у одређеној бранши, како би остварила најбоље резултате“, каже Ву Феј.

Професор Феј не гаји лажне наде: „Ако Кина инвестира само да би негде уложила новац, онда сам песимистичан у вези са таквим приступом“.

Поводом куповине немачкоe компаније „Краус Мафеј“, чији је власник постала Кинеска национална хемијска индустрија Ву Феј каже да су неопходни тесна сарадња међу државама и добро планирање.

„Сведоци смо да Европа пролази кроз кризу, а ситуација у Кини такође није добра. Инвестиције које се реализују без претходних процена и анализа — највероватније ће донети само губитке. Једино добар план и тесна сарадња међу државама могу донети корист свима“, закључује он.