Лајчак: Пропаст Шенгена, последице за Западни Балкан

25-01-2016 12:31:46 | | / vostok.rs |


Од пропасти Шенгенског споразума најтеже последице ће осетити земље Западног Балкана, упозорио је министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак, који сматра да се нису стекли услови да БиХ добије статус кандидата у фебруару, док је властима у Републици Србској поручио да престану да прете одржавањем референдума.

Мигрантска криза, на чијем је удару европски континент, озбиљно је довела у питање Шенгенски споразум, а уколико он пропадне најтеже последице осетиће земље Западног Балкана, рекао је Лајчак.

„Кад год немамо веродостојну стратегију на европском нивоу земље доносе одлуке саме за себе. И то само показује колико је важно да Европска унија изађе са реалистичном и изводљивом стратегијом како да буде решено питање миграната. Ако наставимо да доносимо одлуке свако за себе, онда можемо доћи до ситуације да Шенген нестане. А бојим се да би највећу цену тога платили грађани Западног Балкана“, рекао је Лајчак.

Лајчак каже да је до сада предложено пуно нереалних решења које је било немогуће спровести, што је само отежало стање.

Он је додао да је, упркос потешкоћама, сигуран да ће се на крају наћи спроводив одговор који би био прихватљив за све чланице ЕУ, јер је „реалност стигла оне политичаре који нису хтели да је признају“.

Лајчак је оценио како се кључ решења проблема налази у заштити спољних граница шенгенског простора, уз регистрацију избеглица које се тамо појављују.

Он сматра да је сада највећи проблем то што избеглице пролазе кроз Грчку без посебног надзора и ограничења, а до јуна, када истиче рок за формирање заједничке европске службе за надзор граница, има много времена и тешко је предвидети шта се све до тада може догодити.

Упитан да ли ће садашња криза довести до распада ЕУ, Лајчак је одговорио да не верује да ће се то догодити:

„ЕУ ће бити ту, јер је она потребна свим чланицама ЕУ, па на те теме не треба трошити време.“

Коментаришући најаве из Сарајева да ће власти БиХ 15. фебруара предати захтев за одобравање статуса кандидата за чланство у ЕУ, Лајчак је индиректно казао да за тако нешто тренутно нису испуњени услови, али и да би околности могле да буду промењене ако до тог датума унутар БиХ буде постигнут барем коначан договор о механизму координације односа са ЕУ.

„Ако то буде тако, реакција ЕУ ће сигурно бити позитивнија“, казао је Лајчак, очевидно алудирајући на чињеницу да део чланица Уније дефинитивно не види разлог да БиХ поднесе захтев за одобравање статуса кандидата јер није испунила предуслове који су за то раније постављени.

Властима Републике Српске Лајчак је поручио да престану да прете референдумом, попут оног о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

„Ако референдум буде одржан, онда ће став ЕУ и међународне заједнице бити изричито негативан и имаће озбиљне последице. Прво, неће се решити питање правосуђа. Друго, немам ни најмање сумње да ће бити веома негативних последица за организаторе референдума“, поручио је Лајчак.