Руска кухиња због санкција доживљава ``дивну ренесансу``

26-01-2016 12:45:21 | | / vostok.rs |


Забране увоза одређених прехрамбених производа из Европе, САД и Турске претвориле су Москву у једну од најзанимљивијих кулинарских престоница Европе и оживеле праву руску кухињу, преноси амерички недељни магазин „Њузвик“.

Руска кухиња због забране увоза прехрамбених производа из Европе, САД и Турске доживљава „неверовану, дивну ренесансу“, наводи магазин „Њузвик“.

Под таквим околностима ресторани руске престонице окренули су се правцу популарном у многим деловима света — припреми само домаће хране.

„То је веома једноставна и лепа идеја — земља у којој живите је земља која вас храни“, каже за тај магазин искусни кувар два позната ресторана у Француској Џероми Ромер, који је недавно своје кулинарске способности показао и у новоотвореном ресторану у Кропоткинској у Москви.

„Москва је тако узбудљиво место за рад. Кувари су иновативни, спремни да од ничега направе нешто“, рекао је он.

Ромер тврди да је руска кухиња посебно разнолика у вегетаријанству, а ту би се посебно издвојио пржени пашканат и црно и бело корење у сосу од шаргарепе, као и пире од карфиола.

Састојци долазе из свих крајева Русије, укључујући и оне далекоисточне, одакле стижу шкољке и хоботнице упецане у Јапанском мору, а прерађене у Владивостоку.

„Ми се трудимо да понудимо јела из целе Русије“, рекла је портпаролка пољопривредне задруге и ресторана „Лавка Лавка“ Марија Златополска, додајући да тако желе да „прославе различите руске области и да их доведу у Москву“.

Задругу је 2008. године основао кувар Борис Акимов, када се удружио са пољопривредницима широм Русије и понудио својим муштеријама специјалитете попут руске гауде, неколико варијанти сувих и маринираних печурки, као и кнедле од сибирског јелена и слатко од бобица са Арктика.

„Захваљујући нама људи могу да окусе храну из разних делова Русије и тако сазнају шта се једе у њиховој земљи“, закључује она.