ЗСО тема сутрашњег дијалога Београда и Приштине

26-01-2016 10:07:29 | | / vostok.rs |


Дијалог Београда и Приштине биће настављен 27. јануара састанком србског премијера Александра Вучића и такозваног косовског премијера Исе Мустафе, саопштено је у Бриселу, а за Београд главна тема је спровођење споразума о Заједници србских општина.

Дијалог на највишем нивоу ће бити вођен уз посредовање високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, објављено је на сајту европске службе за спољно деловање (ЕЕАС).

У кабинету премијера Србије потврђено је да ће Вучић учестовати у дијалогу 27. јануара.

Премијер Вучић је почетком месеца проценио да Србију очекују тешки разговори са Приштином, али да проблеми морају да се решавају јер је то и у интересу Срба на Косову и Метохији, али и Албанаца.

Мустафа је такође данас потврдио учешће, иако је недељама пре тога настојао да долазак у Брисел услови неким уступцима.

Из канцеларије Федерике Могерини најављују да ће на састанку две стране размотрити примену постојећих споразума и разговарати о даљим корацима у оквиру дијалога.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да ће главна тема следећег састанка представника Београда и Приштине у Бриселу бити спровођење договора о Заједници србских општина (ЗСО).

Ђурић је рекао да је за Београд на предстојећим разговорима у Бриселу тема свих тема спровођење споразума о ЗСО и да мора бити донета извршна уредба о оснивању заједнице на начин на који је договорено 25. августа прошле године.

Он је казао да ће уз ЗСО на дневном реду разговора у Бриселу нужно бити и владавина права — укључујући и право на фер суђење Оливеру Ивановићу за које је оценио да је изостало у досадашњем процесу.