Ђоковић после победе над Нишикоријем: Прво да се одморим, биће сјајно против Федерера

26-01-2016 12:46:17 | | / vostok.rs |

Први тенисер света Новак Ђоковић пласирао се данас у полуфинале Отвореног првенства Аустралије у Мелбурну, пошто је у три сета, 6:3, 6:2 и 6:4, победио седмог играча света Кеија Нишикорија из Јапана. Тенисери су на почетку првог сета освајали гемове на свој сервис, све до шестог, када је Ђоковић направио брејк и повео са 4:2. Он је наредни гем освојио без изгубљеног поена, па је предност сачувао до краја сета и после пола сата игре повео у мечу.

Ђоковић је направио брејк већ у првом гему другог сета, а Нишикори је одмах у наредном гему имао прилику да врати брејк, али није искористио две брејк лопте па је србски тенисер повео са 2:0. Ђоковић је у трећем гему имао три везане брејк лопте али је Нишикори успео да се извуче и смањи на 1:2. Први играч света је затим одузео сервис Нишикорију у петом гему, а после гема освојеног на свој сервис повео је са 5:1. Обојица су затим освојили по гем на свој сервис, па је србски тенисер стекао два сета предности.



Нишикори је освојио први гем у трећем сету на свој сервис, а затим су обојица тенисера направили по два брејка за вођство седмог играча света од 3:2. Серију брејкова прекинуо је Ђоковић и изједначио, а затим је освојио два гема и повео са 5:3. Јапански тенисер је успео да освоји гем на свој сервис и остане у мечу, али само до деветог гема, који је Ђоковић освојио искористивши трећу меч лопту и после нешто више од два сата игре остварио шесту победу у осам дуела са Нишикоријем.

Ђоковић ће у полуфиналу играти против четвороструког освајача Аустралијан опена Швајцарца Роџера Федерера, који је раније данас без већих проблема у три сета победио Чеха Томаша Бердиха. То ће бити 45. дуел Ђоковића и Федерера, који су изједначени у победама у међусобним дуелима, 22:22.

Ђоковић задовољан игром и победом против Нишикорија

Први тенисер света Новак Ђоковић изјавио је да је задовољан данашњом игром и победом над Кеијем Нишикоријем у четвртфиналу Отвореног првенства Аустралије у Мелбурну и да му она даје самопоуздање за предстојећи дуел са Роџером Федерером у полуфиналу.

"Био сам снажан, одлучан, концентрисан. У важним поенима и тренуцима сам успео да останем прибран и натерао га да игра и додатни ударац. На овом нивоу такмичења од себе увек тражите више. Морам да будем задовољан, прошао сам у полуфинале. Победио сам играча из првих 10 у три сета. У поређењу са дуелом из осмине финала, ово је било много боље. То ми даје самопоуздање и храбри ме пред наредни дуел", рекао је Ђоковић после меча.

Ђоковић се пласирао у полуфинале Аустралијан опена победом над седмим тенисером света Нишикоријем у три сета. Он се шести пут у каријери пласирао у полуфинале, а пет пута је освајао турнир.

Први играч света рекао је да му је циљ у данашњем мечу био да смањи број грешака у односу на меч са Жилом Симоном, када их је направио 100.

"Урадио сам то. Знао сам да ћу играти против тешког противика који игра веома брзо, брже него Симон. Покушао сам да пребродим олују, да се држим. Он је првих неколико гемова одиграо веома брзо. Брзо је ударао лоптицу, из оба угла је био веома агресиван. То сам очекивао", рекао је он.

Ђоковић јуче није тренирао пошто је желео да буде свеж за дуел са Нишикоријем.

"Понекад је мање више. Морате да препознате тај тренутак. Играо сам много, можда и превише. Нисам био забринут да данас нећу осећати лоптицу, желео сам да се опоравим физички и психички. Мислим да је то била права одлука", рекао је он.

Ђоковић ће у полуфиналу играти против Федерера, који је јутрос у три сета победио Томаша Бердиха. То ће бити њихов 45. дуел а резултат је 22:22 у међусобним дуелима.

"Мислим да нема превелике разлике када играте да Роџером на гренд слему у полуфиналу. У свакој фази такмичења против њега имате утисак као да је финале, пошто смо велики ривали и играли смо много пута један против другог. Има много тензије, велики је улог. Очекујем велику борбу", рекао је он.

Упитан да ли се сећа првих дуела са Федерером и Рафаелом Надалом, Ђоковић је рекао да је у једном тренутку заборавио колико је пута играо против њих.

"Мислим да сам против Рафе одиграо меч више. То је стварно невероватно. Играо сам против њих у много различитих прилика и борио се за највеће титуле у спорту. Они су ме направили оваквим тенисером. Таква ривалства су ми дозволила да се развијем, постанем јачи и да схватим шта је потребно да урадим да бих био на истом нивоу. Они су доминирали тенисом пре него што смо се појавили Енди Мареј и ја и било је потребно време измешати се са њима", рекао је Ђоковић.

"Много мечева ми је требало да се изједначим са Надалом и Федерером по броју победа. То се наставља. Роџер игра страшан тенис у последње две године. Прошле године смо играли два гренд слем финала. Добро знам колико добро игра, посебно у завршницама великих турнира. Он вас увек тера да дате све од себе. Потребно је да одиграм најбоље што могу да бих га победио и надам се да ћу то успети", додао је први играч света.

Ђоковић је навео да је у неколико наврата у каријери сумњао у себе.

"Добар је осећај изједначити се по броју победа са већином играча. Током једног периода у каријери нисам знао да ли ћу моћи да постанем први играч света и испуним дечачки сан и прекинем доминацију Федерера и Надала. Наравно, пребродио сам такве тренутке, али учинили су ме јачим. То не бих успео без велике подршке и љубави породице и чланова тима у које имам много поверења", рекао је он.

Упитан да ли ће имати предност против Федерера ако меч уђе у пети сет, пошто је млађи, Ђоковић је рекао да не мисли да ће бити велика разлика.

"Он није провео много времена на терену. На овом турниру је убедљиво побеђивао. Прилично је спреман, добро се креће. Можда... Како меч буде одмицао можда ћу имати нешто већу шансу али мислим да на то не могу да се ослоним", рекао је Ђоковић.(Бета)