У Кули на Дунаву нађено 2.300 стрелица из 14. и 15. века

28-01-2016 09:26:05 | | / vostok.rs |

Док су рашчишћавали кулу четири радници који обнављају Голубачку тврђаву ових дана пронашли су више од 2.000 врхова стрела и копаља


Радници који обнављају Голубачку тврђаву ових дана пронашли су више од 2.000 врхова стрела и копаља из 14. и 15. века, док су рашчишћавали кулу четири. На овом простору у то доба било је највише борби, а тврђава је прелазила из руке у руку Срба, Мађара и Турака.

Коме су стрелице припадале засада не може поуздано да се каже, јер се истраживања обављају без присуства археолога из Републичког завода за заштиту споменика културе. У Заводу су нам објаснили да је њихова колегница која је задужена за Голубац на боловању.

Простор унутар тврђаве богат је археолошким материјалом. Стручњаци се, међутим, уопште нису заинтересовали за те ископине. Тек када су се "врхови стрелица из Голупца" појавили на "тржишту", стручни надзор за обнову Голупца скренуо је пажњу шефу градилишта да све пронађене предмете обезбеди од уништења и крађе, а да је другачије понашање запослених противзаконито и кажњиво, па ће бити на најстрожи начин санкционисано. Да је шеф градилишта то озбиљно схватио, сведоче најновији налази.



Истраживачки радови на простору Голубачке тврђаве одвијају се у оквиру пројекта обнове који финансира Европска унија, а спроводи Аустријска развојна агенција. Сви предмети који су до сада откривени, и они који ће тек бити откривени, постаће део збирке која ће бити изложена у Голубачкој тврђави.

Д.Б.М.
Новости