Без решења кључних питања на преговорима у Минску

28-01-2016 09:51:29 | | / vostok.rs |


Контакт група за Украјину наставила је у Минску да разматра кључне аспекте мирног решавања сукоба, али стране поново нису успеле да постигну споразум.

Представник ОЕБС-а на преговорима у Минску Мартин Сајдик констатовао је да се и даље нарушава потпуни прекид ватре у зони сукоба.

Камен спотицања на преговорима очекивано су била питања која разматра политичка подгрупа контакт групе, пре свега организовање избора у Донбасу.

Извор близак преговорима рекао је за РИА Новости да је „кључно питање о којем нема договора сам систем организовања избора“.

„Кијев захтева да се гласање одржи по партијском систему, представници самопроглашених република инсистирају на изборима по већинском систему“, рекао је извор.

Према његовим речима, спорна је и тема медијског извештавања о изборима.

„Доњецк и Луганск су спремни да дозволе свим новинарима да прате изборе, али нису спремни да обнове извештавање украјинских канала“, објаснио је саговорник агенције.

Овлашћени представник Русије на преговорима Борис Гризлов рекао је новинарима да је неопходно да се прецизно утврди стални посебан статус Донбаса, да се усагласе измене у Уставу с контакт групом, као и гаранције за житеље и власт региона.

„ДНР предлаже да контакт група размотри варијанту измена Устава Украјине коју су припремили наши правници. Она даје реалне гаранције за посебан статус Донбаса, политичка права нашег народа за која смо проливали крв“, рекао је шеф делегације ДНР на минским преговорима Денис Пушилин.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут