Апелациони суд Стокхолма пресудио у корист Русије

28-01-2016 08:12:43 | | / vostok.rs |


Апелациони суд Стокхолма прогласио је Стокхолмски арбитражни суд који је 2012. године донео одлуку у корист четири шпанска фонда који поседују америчке признанице на акције ЈУКОС-а у спору са Русијом некомпетентним.

Стокхолмски арбитражни суд није имао компетенције за доношење одлуке у корист четири шпанска фонда који поседују америчку признаницу на акције „Јукоса“ у спору са Русијом. Ову одлуку је донео Апелациони суд Стокхолма. Сада су фондови обавезни да надокнаде Русији судске трошкове и исплате три милиона евра. Они могу поднети жалбу на ову одлуку до 15. фебруара 2016. године.

Шпанске компаније су инсистирале на томе да признанице о акцијама које поседују могу бити разматране као докази да су власници акција „Јукоса“ и у вези с тим да њихова улагања могу бити враћена по Члану 45 Европске енергетске повеље.

Апелациони суд, доносећи одлуку, обратио је пажњу на то да су признанице за поседовање акција биле добијене од треће организације у Њујорку. Куповина признаница није довела ни до правног, нити до обавезујућег односа између фондова и „Јукоса“. У вези с овим, шпанске компаније нису имале никакве инвестиције на територији Русије.