Русија ограничила могућности САД уочи преговора о Сирији

29-01-2016 09:07:46 | | / vostok.rs |


Војни успеси Русије у Сирији суштински су ограничили позицију САД у мировном преговарачком процесу који почиње 29. јануара у Женеви. Лидери сиријске опозиције у овим условима губе поверење у администрацију америчког председника, што успех преговора ставља под сумњу, пише амерички лист „Политико“.

„Русија и Иран имају значајно војно присуство у Сирији и они су помогли (председнику Сирије Башару ел) Асаду да постигне успех у последњим недељама. Улога САД је прилично ограничена“, оцењује лист.

Овакво стање ствари не допада се вођама сиријске опозиције, јер је Вашингтон принуђен да прихвати предлоге Москве у вези с мировним процесом.

„Кери ништа није обећао, нити је покретао икакве иницијативе. Он одавно шаље исте сигнале као и Русија која позива да се створи ’национална влада‘ и да се Башару ел Асаду дозволи да остане на власти и да се кандидује на следећим изборима“, каже за „Политико“ председник Сиријске националне коалиције Халед Хоџа.

Лист наводи да став САД о мирном решавању грађанског сукоба у Сирији смањује ауторитет америчког председника Барака Обаме у очима сиријске опозиције.

„Дуго се таложила напетост која се крије иза предстојећих мировних преговора у Женеви у петак и она већ предсказује да је успех мало вероватан, говоре бивши амерички чиновници и аналитичари повезани са сиријском опозицијом. Ако преговори пропадну, то ће довести до новог слома политичког наслеђа председника Барака Обаме, које је и без тога већ умрљано бесконачним крвопролићем у Сирији“, пише лист.

Бројни представници опозиције су изјавили да осећају да САД не наступају као поштен посредник. Према мишљењу вишег научног сарадника америчког Центра за националне интересе Ендруа Боуена, опозиција је изгубила поверење и веру у способност САД да доведу до краја политичко решавање кризе у Сирији.

Мировни преговори под окриљем Уједињених нација почињу 29. јануара у Женеви. У њима треба да учествују представници Владе Сирије и сиријске опозиције. Према процени стручњака, ова рунда преговора трајаће око шест месеци.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут