Донбас је тражио и тражи посебни статус, а не вето на спољну политику Украјине

29-01-2016 09:34:12 | | / vostok.rs |


Доњецка Република је демантовала тврдње Кијева да су амандмани Донбаса на Устав Украјине укључивали квоте ДНР и ЛНР у Врховној ради и право вета на одлуке у области спољне политике.

Ово је изјавио шеф делегације Доњецке Народне Републике у Контакт групи за Украјину Денис Пушилин.

„Јуче је експерт Украјине у политичкој подгрупи Роман Бесмертни дозволио себи низ лажних тврдњи. Између осталог, он је изјавио да је ДНР предложила предложила да јој се гарантује некаква квота у Врховној Ради (парламенту Украјине), да смо наводно предложили да нам се гарантује право вета на одлуке у области спољне политике“ - рекао је Пушиљин.

Бесмертни је изјаву дао агенцији Интерфакс-Украјина, а Пушиљин је оценио да је он „у свом маниру још једном све изокренуо наглавачке“.

„Штавише, он је опет слагао, изјавивши да је Украјина то одбила. Ми смо предали амандмане Мартину Сајдику (специјални представник ОЕБС), који је то званично потврдио на свом брифингу о раду Контакт групе“ - казао је шеф делегације ДНР у Минску.

Пушилин је додао да је делегација ДНР 27. јануара доставила радној подгрупи за политику и Контакт групи компромисну варијанту амандмана на Устав Украјине, „али, очигледно нико из украјинске делегације није показао тај документ Бесмертном“.

„Наш документ је у пуном складу са словом и духом Минских споразума и Сетом мера од 12. фебруара и укључује темељене принципе који могу да реше ситуацију у Донбасу. Амандмани треба да се нађу у члану 133 украјинског Устава, гарантујући тиме посебни статус Донбаса, како је и захтевала Венецијанска комисија“ - истакао је Пушилин.

Бесмертни је претходно рекао украјинским медијима да је 2016. године „почео неки нови формат за мирно решавање ситуације у Донбасу - „Минск 3“.

Касније је то морао да демантује председник Украјине Петар Порошенко.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут