Највећи небодер у Русији се гради у Чеченији

29-01-2016 02:55:07 | | / vostok.rs |


У центру престонице Чеченије почела је градња небодера „Ахмет тауер“, за коју постоји могућност да постане највећа зграда, не само у Русији, већ и у Европи.

Порталу „Кавкаски чвор“ саопштио је сарадник администрације Грозног да је око 100 људи почело да копа ровове специјалном техником.

„У наредне две недеље они треба да припреме ровове, након чега ће почети градња темеља за будућу кулу. У земљу ће бити укопано 216 бетонских носача, пречника метар и по. Стубови се укопавају у земљу на дубину од 65 метара. Ове радове изводе специјалисти из Немачке“, навео је саговорник листа. По његовим речима, солитер ће имати 108 спратова, а његово отварање ће омогућити да се отвори хиљаду радних места.

Подсетимо, о намери да се изгради висока кула у част бившег шефа републике Ахмета Кадирова, власти Чеченије су објавиле у августу 2013. године. Наводи се да ће се градња водити из средстава инвеститора, укључујући средства и из других земаља. Укупни трошкови за изградњу, према различитим оценама, могу износити од 120 до 500 милиона долара. Прогнозира се да ће при повољним условима кула бити изграђена за три године.